Belföld

Nem engedik be a Parlamentbe a korábban kitiltott újságírókat

Az Index egyik újságírója regisztrálni szerette volna magát az Országgyűlés keddi alakuló ülésére, de a parlamenti sajtóiroda válaszában közölte, hogy nem áll módjukban teljesíteni a sajtóakkreditációs kérelmét, mivel

az alakuló ülés kiemelt jellegére, ünnepélyességére valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel csak azoknak az újságíróknak a kérését tudjuk figyelembe venni, akik a 2014-2018-as ciklus ülésein betartották az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat.

Az újságírót először 2016-ban, majd 2017-ben tiltotta ki Kövér László házelnök, amiért a kijelölt területen kívül próbálták meg szóra bírni a kormány képviselőit.

Hasonlóan járt a 444.hu is, az oldal újságírója is azt a választ kapta, hogy csak azoknak a kérését tudják figyelembe venni, „akik a 2014-2018-as ciklus ülésein betartották az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat”.

A lap újságíróját két másik társával még 2016 októberében tiltották ki egy videó miatt.

A hvg.hu-val is ugyanez történt, az oldal videós újságíróját még 2016-ban tiltották ki néhány hónapra, azonban erre hivatkozva nem engedik be most sem tudósítani.

Az oldal másik videósát, Kaufmann Balázst még a 24.hu újságírójaként, 2016 áprilisában tiltották ki a parlamentből, miután arról kérdezte Orbán Viktort és Kövér Lászlót, mit gondolnak az MNB-alapítványok költéseiről. Őt ez év szeptemberében visszaengedték, most azonban így sem regisztrálhatott.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó