Belföld

Csökkent az álláskeresők száma, de a közmunkásokat nem emlegetik

kozmunkasok(210x140).jpg (Array)
kozmunkasok(210x140).jpg (Array)
A nyilvántartott álláskeresők száma 22,0 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a novemberi zárónapon 273,5 ezer álláskereső szerepelt, közel 80 ezerrel kevesebb, mint egy éve.

Az NFSZ a honlapján közölte: az év tizenegyedik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,1 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,0 százalék.

Novemberben 41,4 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken,

9,9 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző évinél 1,1 százalékkal kevesebb volt. Az álláskeresők 11,7 százaléka, 31,9 ezer volt pályakezdő. Az álláskeresők 29,7 százaléka – 81,1 ezer ember – tartósan, több mint egy éve keresett már munkát, ez 17,5 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

48,5 százalék egy fillért sem kapott!

Az NFSZ adatai szerint az év tizenegyedik hónapjában 140,8 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 40,2 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek.

Az álláskeresők 48,5 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók 34,1 ezer új betölthető álláshelyet jelentettek be novemberben, ezek 61,0 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 20,8 ezer volt, amelyek több mint a fele a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Novemberben 127,3 ezer álláslehetőség volt, amelyből 90,3 ezer betöltetlen maradt.

Az év tizenegyedik hónapjában 230 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be a foglalkoztatók. Az elbocsátások a szektorok közül főként a közigazgatást, az ingatlanügyleteket, az energiaipart és az adminisztrációt, területileg pedig a fővárost, Veszprém megyét, valamint Zala és Baranya megyét érintették.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 4,7 százalékos volt az augusztus-októberi gördülő negyedévben, ami azt jelenti, hogy a 15-74 éves népességből 219,3 ezren voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 1,7 százalékponttal csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik