Közélet téli olimpia 2018
This photo taken on February 8, 2018 and released on February 9, 2018 by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) shows North Korean leader Kim Jong-Un (2nd R) attending a military parade to mark the 70th anniversary of the Korean People's Army at Kim Il Sung square in Pyongyang.
North Korea staged a military parade in Pyongyang on February 8 to mark the 70th anniversary of its armed forces, putting its intercontinental ballistic missiles on show just a day before the Winter Olympics open in the South. / AFP PHOTO / KCNA via KNS / KCNA VIA KNS / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo from North Korea has been modified in AFP systems in the following manner: [BYLINE to KCNA via KNS] instead of [JIJI PRESS]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”

Kim Dzsongun csapdát állított a téli olimpián, és beleestek

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 02. 16. 18:32

Korábban a témában:

Ha nem Észak-Koreáról lenne szó, akkor a téli olimpia után mindenki fejet hajtana a diplomáciai sikerük előtt. Ami a politikai hadszínteret illeti, Kim Dzsongun az ötkarikás játékok győztese, de ha valaki azt hinné, hogy ezzel béke száll a Koreai-félszigetre, az nagyot téved.

Az évek óta a fegyverarzenálja fejlesztésével elfoglalt rezsim meglepetésre delegációt küldött Phjongcshangba. A diktátor jól tudta, mit csinál: húga, Kim Jodzsong dél-koreai látogatása és a 230 csinos nőből verbuválódott szurkolócsapat elkápráztatta a világot. A két Korea egy zászló alatt vonult be a nyitóceremónián és közös csapatot indított a nők jégkorongtornáján.

Hatásos trükk volt ez az országtól, amelyet az elszegényedés, az elszigeteltség, az elnyomás a nukleáris program gyorsítása, az emberi jogok drasztikus megsértése jellemez évtizedek óta. Mégis úgy tűnik, hogy a minimális diplomáciai erőfeszítés kifizetődött. A világsajtó csodaként állította be a részvételüket, sokan az újraegyesítés kezdetéről beszéltek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik tagja pedig egyenesen azt mondta, hogy Nobel-békedíjra kellene nevezni a közös női jégkorong-válogatottat.

North Korean cheerleaders watch the men's preliminary round ice hockey match between South Korea and Czech Republic during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games at the Gangneung Hockey Centre in Gangneung on February 15, 2018.   / AFP PHOTO / Ed JONES
Europress/AFP/Ed Jones

Phenjan persze egy szóval nem mondta, de még csak nem is utalt rá, hogy lemond a nukleáris programjáról, ahogy azt Washington kéri. Bár korábban elkötelezték magukat a békés újraegyesítés mellett, senki nem hiszi, hogy ez valójában megtörténhet.

Kim Dzsongun mindent, amit az utóbbi hetekben történt, pontosan kitervelt. A propagandaolimpián övé az aranyérem, amivel akár hosszú távon is komoly előnyökre tehet szert.

A helyzet egyszerű. Észak-Korea legnagyobb félelme nem Dél-Korea, hanem az Egyesült Államok. Mivel az utóbbi két nemzet a közelmúltban elég szorosra fűzte a viszonyát egymással a konfliktus eszkalálódása miatt, Kim Dzsongun azt látta a legjobbnak, ha megpróbálja meglazítani ezt a szövetséget.

A Szöulhoz való mérsékelt közeledéssel Phenjan borsot akar törni Washington orra alá. Ha sikerül legalább semleges kapcsolatot kialakítani Dél-Koreával, Donald Trump egyre kevésbé tudja majd nyomás alá helyezni a rakétaembert, ahogy ő nevezi.

A stratégia már meg is hozta első gyümölcseit. Több szankciót is felfüggesztettek Észak-Korea ellen csak azért, hogy részt vehessen az olimpián, az évente megrendezett amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatot pedig elhalasztották és csak a paralimpiai játékok után kerül tartják meg.

Kim Dzsongun legnagyobb húzása mégis az volt, hogy testvérén keresztül meghívta egy csúcstalálkozóra a dél-koreai elnököt. Mun Dzsein óvatos választ adott Kim meghívására, idáig hivatalosan el sem fogadta azt.

North Korean leader Kim Jong Un's sister Kim Yo Jong (L) hands over an autographed letter from Kim Jong Un to South Korea's President Moon Jae-in (R) during their meeting at the presidential Blue House in Seoul on February 10, 2018.
North Korean leader Kim Jong Un has invited the South's President Moon Jae-in for a summit in Pyongyang, Seoul said on February 10. / AFP PHOTO / YONHAP / - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT  NO ARCHIVES  RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE
Europress/AFP/Yonhap

Ha tényleg összejön a találkozó, az ismét Kim Dzsongun malmára hajtaná a vizet, mert olyan távol tartaná Trumpot a megbeszélésektől, ahogyan csak tudná. Mun minden bizonnyal arra is törekedne, hogy picit puhítsa az Észak-Korea és az USA között fennálló konfliktust, de jó eséllyel az érintett felek erről hallani sem akarnak. Erre utal az is, hogy Mike Pence amerikai alelnök az olimpiai megnyitón elítélte a rezsimet, mondván ez a sport ünnepe és nem az övék. Aztán mikor Mun kezet fogott a diktátor húgával, elviharzott az előre egyeztetett ebédről.

Dél-Koreának egyébként azért is lehet vonzó az észak-koreai közeledés, mert nem igazán tetszik nekik Trump politikája, ami köztudottan Amerikáról szól. Hogy jól működjön a szövetségük, ahhoz Szöulnak két dolgot kellene biztosan tudnia:

  • hogy számíthat Amerikára egy elkerülhetetlen háborúban;
  • és hogy nem indít háborút a félszigeten Szöul beleegyezése nélkül.

Ehhez képest Trump megnyilvánulásai miatt a dél-koreai elitben felvetődött a kérdés, hogy vajon minimálisan érdekli-e őt a jólétük. Ezen nem segít az sem, hogy republikánus politikusok kiszivárgott megjegyzései szerint az ott élők kevésbé fontosak, mint az amerikaiak.

Észak-Koreának pedig megvan rá a mintája, hogyan lehet kierőszakolni egy szövetség felbontását, hiszen a hidegháborúban volt rá példa.

Amikor a Szovjetunió legyártotta első interkontinentális ballisztikus rakétáit, amellyel képes lett elérni az Egyesült Államok területét, Franciaország nem érezte többé úgy, hogy megbízhat védelmi szinten Washingtonban. Úgyhogy fogták, kiléptek az egyezségből és kifejlesztették a saját nukleáris arzenáljukat.

Szöul most ugyanazt a kérdést teszi fel magában: vajon az USA a védelmükre sietne, ha azzal megkockáztatná, hogy Észak-Korea rakétatámadást indít egy nagyvárosuk ellen? Ha erre nem egyértelmű igen a válasz, akkor Dél-Koreának Franciaország példáját követheti és más opciók után kell néznie.

Kiemelt kép: Europress/AFP/KCNA

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.