Közélet

Éjjel-nappali kezelést ígér a Jobbik a daganatos betegeknek

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 02. 04. 16:40

A Jobbik éjjel-nappali kezelés bevezetését ígéri annak érdekében, hogy a daganatos betegek a diagnosztizálást követő legkorábbi időpontban megkezdhessék a gyógyításukat.

Lukács László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnap, Budapesten a rákos megbetegedések világnapján tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott,

a Jobbik zérótolerancia-programot hirdet a daganatos megbetegedésekkel szemben, hogy a lehető legkevesebben betegedjenek meg és veszítsék életüket ebben a betegségben. 

A politikus elmondta, hogy Magyarországon a rákos megbetegedések jelentik az első számú halálozási okot, 100 ezer lakosra vetítve ugyanis 400 férfi és 220 nő veszti életét ebben a betegségben. A Jobbik „full frontális támadást” indít és minden megelőző és gyógyító eszközt be kíván vetni, hogy javítson ezen a szomorú statisztikán. Példaként említette erre, hogy a szűrő- és diagnosztikai gépeket is fejlesztenék a rákos betegek 0-24 órában történő kezelése mellett.

Azt, hogy ez mennyibe kerülne a költségvetésnek, nem tudni, Lukács László kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az éjjel-nappali kezelések költségét a meglévő kapacitások felmérése után tudnák megmondani.

A témában vasárnap közleményt adott ki Ábrahám Júlia, az LMP elnökségi tagja is. Ebben az áll, hogy

az LMP 35 milliárdot forintból az ország negyven pontján olyan praxisközösségeket hozna létre, amelyek segítséget nyújtanak az életmódváltásban, így komoly szerepet játszhatnak a daganatos megbetegedések megelőzésben.

A párt légszennyezést csökkentő intézkedéseket, élelmiszerkönyvi szigorításokat és alkohol-szabályozást vezetne be, standionépítések helyett pedig tornaterem-építési programra és a felnőtt lakosság testmozgására költene, amelyekkel a rák típusától függően, 10-60%-kal csökkenteni lehetne a rákbetegségek előfordulását.

A megelőzés mellett a terápiát is fejleszteni kell, jelenleg ugyanis súlyos területi egyenlőtlenségek vannak mind a sugárterápia elérhetőségében, mint a kemoterápiás kezelések minőségében. Az ellátóhelyek számottevő részén még mindig túlterhelt nővérek állítják össze az infúziós keveréket, míg vannak olyan kórházak, ahol számítógépes rendszer vezérli az egész folyamatot, és százszázalékos pontossággal állítja össze a hatóanyag-tartalmat. Az LMP szerint az ország minden területén ugyanolyan színvonalú ellátást kell biztosítani, és az egyedi méltányossági kérelmek 8 napon belül történő elbírálását is garantálni kell, jelenleg ugyanis a gyógyszeres kezelést megelőzően csupán az adminisztráció 3 hetes várakozást jelent.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.