Közélet választás 2018

Ungár Péter: „A választók nem birkák”

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 15. 12:14

Az LMP - az elnökségi tagja szerint - próbál kitörni „az értelmiségi nyünyögésből”.

A Népszavának Ungár Péter azt mondja, hiába temették őket többször is (a pártszakadás és Schiffer András visszavonulásakor), mára ellenzéki oldalon az LMP lett a stabilitás bástyája. Gond nélkül állítottak miniszterelnök-jelöltet, a közvélemény-kutatások 5 százalék fölött mérik őket.

Minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy az LMP simán benn lesz a parlamentben. Ez 2014-ben, ennyi idővel a választás előtt nem volt így.

Szél Bernadett népszerűsége azért nem érezhető, mert még nem volt elég idő megmutatni, hogy az új LMP próbál kitörni az értelmiségi nyünyögésből, azt elhitetni a választókkal, hogy tényleg törődnek velük, az életük jobb lesz – anyagilag is – az Orbán-rezsim bukása után.

Azért küzdünk, hogy az emberek napi nyolc órai munkából tisztességgel meg tudjanak élni, fel tudják nevelni a gyerekeiket. Ez a legfontosabb célunk.

Gázszámla van, migráns nincs

A nem létező migránsok ellen uszítani, harcolni erkölcsileg is helytelen, mert menekültek nincsenek az országban. A magyar valóság a gázszámla, azt  minden hónap végén megkapják az emberek – mondja Ungár Péter. Szerinte az MSZP  közös lista – közös miniszterelnök-jelölt (Karácsony Gergely) konstrukciójával ellentétben hatékonyabb a külön indulás. Szóba kerül a csepeli körzet, ami szerinte is árt a kormányváltásnak, de elvi alapon ellenzi, hogy egy párt előírja a másiknak, kit jelöljön.

Ezt akkor sem szeretem, ha az LMP-nek próbál valaki diktálni, de az sem tetszik, ha az MSZP-vel csinálják. A választópolgárok maguktól is fogják tudni, hogy ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt.

Az emberek tudják, két szavazatuk van

Az egyéni képviselőjelöltre leadottal kifejezhetik, kit szeretnek a legjobban, a listással megmutathatják, melyik párt a legrokonszenvesebb nekik.

A választók nem birkák.

2010-ben az MSZP sok helyen hiába lépett vissza az LMP javára, a szavazók nem követték a pártakaratot, a demokratikus ellenzék támogatottsága egy jelöltnél nem automatikusan adódik össze. Szerinte sok az olyan ember, aki egyéniben az LMP-jelöltre szavaz, de soha nem voksolna a DK favoritjára, ha nincs más lehetősége, mert csak DK-s jelölt indul, akkor inkább otthon marad, ami a Fidesznek kedvez.

Budapest, 2014. szeptember 21.
Lányi András író, ökopolitikus felszólal a People's Climate March Hungary címmel rendezett demonstráción Budapesten, a Kossuth téren 2014. szeptember 21-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Lányi András: Orbán verhető, szigorúan elvtelenül
Szerinte a technikai koalíció győzelme után már idén ki kellene írni az újabb választást.

Ungár régóta vár arra, hogy elmondja, a sajtóban, szerkesztőként, miként kezelné a kisebb ellenzéki pártokat (Párbeszéd, Együtt, Momentum, MoMa). Szerinte valójában csak három ellenzéki párt van. A Jobbik, az MSZP és az abból kiszakadó formációk, illetve az LMP és az abból távozók.

Alapvetően a Jobbikon kívüli világban két párt létezik: a régi az MSZP, és az új az LMP.

A V18 mozgalmat hasznos kezdeményezésnek tartja, mert a lehető legtöbb ellenzéki szavazót mozgósítaná, ami a kormányváltás kulcsa. Az külön is  pozitívum, hogy abban hiteles, konzervatív arcok is megjelentek. Azt Ungár Péter elismeri, nehéz úgy voksolásra buzdítani, hogy nem mondják meg, kire, de abban bízik, a kezdeményezés visszahozza azoknak a szavazási kedvét is, akik az ellenzéki pozícióharcok miatt elvesztették a reményt.

Balázs Péter: Nem lehet a nyugat-európai adófizetők pénzén tovább potyázni
Az Orbán-kormány már nem tudja sokáig azt játszani az Európai Unióban, hogy nekünk minden jár, de kötelességeink nincsenek – állítja Balázs Péter, akinek a részvételével épp egy árnyékkormány körvonalazódik. A volt külügyminiszterrel, uniós biztossal az ellenzéki együttműködés lehetőségéről is beszéltünk.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.