Közélet

Ungár Péter: „A választók nem birkák”

Az LMP - az elnökségi tagja szerint - próbál kitörni „az értelmiségi nyünyögésből”.

A Népszavának Ungár Péter azt mondja, hiába temették őket többször is (a pártszakadás és Schiffer András visszavonulásakor), mára ellenzéki oldalon az LMP lett a stabilitás bástyája. Gond nélkül állítottak miniszterelnök-jelöltet, a közvélemény-kutatások 5 százalék fölött mérik őket.

Minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy az LMP simán benn lesz a parlamentben. Ez 2014-ben, ennyi idővel a választás előtt nem volt így.

Szél Bernadett népszerűsége azért nem érezhető, mert még nem volt elég idő megmutatni, hogy az új LMP próbál kitörni az értelmiségi nyünyögésből, azt elhitetni a választókkal, hogy tényleg törődnek velük, az életük jobb lesz – anyagilag is – az Orbán-rezsim bukása után.

Azért küzdünk, hogy az emberek napi nyolc órai munkából tisztességgel meg tudjanak élni, fel tudják nevelni a gyerekeiket. Ez a legfontosabb célunk.

Gázszámla van, migráns nincs

A nem létező migránsok ellen uszítani, harcolni erkölcsileg is helytelen, mert menekültek nincsenek az országban. A magyar valóság a gázszámla, azt  minden hónap végén megkapják az emberek – mondja Ungár Péter. Szerinte az MSZP  közös lista – közös miniszterelnök-jelölt (Karácsony Gergely) konstrukciójával ellentétben hatékonyabb a külön indulás. Szóba kerül a csepeli körzet, ami szerinte is árt a kormányváltásnak, de elvi alapon ellenzi, hogy egy párt előírja a másiknak, kit jelöljön.

Ezt akkor sem szeretem, ha az LMP-nek próbál valaki diktálni, de az sem tetszik, ha az MSZP-vel csinálják. A választópolgárok maguktól is fogják tudni, hogy ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt.

Az emberek tudják, két szavazatuk van

Az egyéni képviselőjelöltre leadottal kifejezhetik, kit szeretnek a legjobban, a listással megmutathatják, melyik párt a legrokonszenvesebb nekik.

A választók nem birkák.

2010-ben az MSZP sok helyen hiába lépett vissza az LMP javára, a szavazók nem követték a pártakaratot, a demokratikus ellenzék támogatottsága egy jelöltnél nem automatikusan adódik össze. Szerinte sok az olyan ember, aki egyéniben az LMP-jelöltre szavaz, de soha nem voksolna a DK favoritjára, ha nincs más lehetősége, mert csak DK-s jelölt indul, akkor inkább otthon marad, ami a Fidesznek kedvez.

Lányi András: Orbán verhető, szigorúan elvtelenül
Szerinte a technikai koalíció győzelme után már idén ki kellene írni az újabb választást.

Ungár régóta vár arra, hogy elmondja, a sajtóban, szerkesztőként, miként kezelné a kisebb ellenzéki pártokat (Párbeszéd, Együtt, Momentum, MoMa). Szerinte valójában csak három ellenzéki párt van. A Jobbik, az MSZP és az abból kiszakadó formációk, illetve az LMP és az abból távozók.

Alapvetően a Jobbikon kívüli világban két párt létezik: a régi az MSZP, és az új az LMP.

A V18 mozgalmat hasznos kezdeményezésnek tartja, mert a lehető legtöbb ellenzéki szavazót mozgósítaná, ami a kormányváltás kulcsa. Az külön is  pozitívum, hogy abban hiteles, konzervatív arcok is megjelentek. Azt Ungár Péter elismeri, nehéz úgy voksolásra buzdítani, hogy nem mondják meg, kire, de abban bízik, a kezdeményezés visszahozza azoknak a szavazási kedvét is, akik az ellenzéki pozícióharcok miatt elvesztették a reményt.

Balázs Péter: Nem lehet a nyugat-európai adófizetők pénzén tovább potyázni
Az Orbán-kormány már nem tudja sokáig azt játszani az Európai Unióban, hogy nekünk minden jár, de kötelességeink nincsenek – állítja Balázs Péter, akinek a részvételével épp egy árnyékkormány körvonalazódik. A volt külügyminiszterrel, uniós biztossal az ellenzéki együttműködés lehetőségéről is beszéltünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik