Közélet
Paks, 2007. augusztus 22.
A paksi atomerõmû.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Süllyed a paksi erőmű, de bővíteni akarják

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2018. 01. 08. 11:04

Nem elégedett az atomenergia hivatal azzal, ahogy az atomerőműben a süllyedést mérik. Egy ilyen létesítménynél nem mindegy, mennyire áll csálén a reaktorblokk.
Korábban a témában:

Szép lassan süllyed a paksi atomerőmű, és nem is mérik jól mindezt – derült ki a Népszava hétfői cikkéből. Arról ír a lap, hogy az épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel az erőművet az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). Mindez a negyedik reaktorblokk élettartam-hosszabbítási engedélyének indoklásából derült ki.

Probléma még, hogy egyes külső szerkezeti elemek kihasználtsága 2025-re meghaladhatja a 105 százalékot. Arra sincsenek tervek, ha a negyedik blokk reaktortartályának síkja másfél milliméterrel jobban megdőlne.

Mindezek miatt a napokban az érintett kormánytagokhoz fordult Tóth Bertalan szocialista képviselő, legfőképp azért, mert az esetleg süllyedő négyes blokk mellé épülne az ötös és hatos is. Mindenesetre még októberben ígéretet tett az atomerőmű a süllyedésmérési módszereik pontosítására, így a négyes blokk megkaphatta a hivataltól az engedélyt, ami 2037 végéig üzemelhet.

Paks, 2014. augusztus 14.
Sugárveszélyre figyelmeztető szalag a paksi atomerőmű 2-es építményében 2014. augusztus 14-én, amelyben a hármas és négyes reaktor van. Az atomerőmű vezetői a mai napon bejelentették, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat.
MTI Fotó: Sóki Tamás
2037-ig működhet a Paksi Atomerőmű 4. blokkja
Megadta az engedélyt az Országos Atomenergia Hivatal.

Pontos adat nincs arról, mekkora a reaktortartály dőlése, csak annyit tudni, hogy 1,4 milliméterrel kevesebbel tér el az előrejelzésektől. Újabb intézkedés csak 1,5 milliméter felett kell. A vizsgálat szerint amúgy a túlzottan kihasznált szerkezeti elemek a központi zónán kívül esnek. Az erőmű működését mindez nem veszélyezteti, de azért az öregedéskezelési program módosítását kérték.

Fukusima óta résen

A 2011-es fukusimai atomkatasztrófa miatt készítettek már egy földrengésre vonatkozó tanulmányt is. Ebben az áll, hogy az erőmű alatti vezetékeket nem készítették fel ilyen esetre. A 10 centiméternél kisebb átmérőjű csöveknél már haladnak a problémaelhárítással, de a nagyobbaknál még csúszás van.

Tóth amúgy azt kérdezte Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy miért és mennyire süllyed a négyes blokk, milyen szintet várnak 2025-re, mi a biztonságos érték, hogy lehet lassítani a folyamatot. Süli Jánostól, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli minisztertől azt kérdezte, az új blokkok építése milyen hatással lehet a négyes blokk süllyedésére, illetve hogyan csökkenthető ennek kockázata.

A cikk még említést tesz arról, hogy tavaly nyáron az Átlátszó megírta: Paks tektonikai törésvonalon fekszik, ahol 10 ezer éven belül lehet földrengés. Ráadásul löszös-homokos talajra épült a Duna völgyében az erőmű, ahol a talaj szilárdságát még a Duna vízállása is befolyásolja. Mindenesetre a geológiai kockázatokra vonatkozó részeket kitakarták üzleti érdekekre hivatkozva a vonatkozó bővítési anyagokból.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: H. Szabó Sándor)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.