Közélet

Éjszakára maximumon fog működni a paksi atomerőmű

A felére kellett korábban csökkenteni a négyes blokk teljesítményét, mert egy alkatrész meghibásodott.

A négyes blokk éjszakára eléri maximális teljesítményét a paksi atomerőműben, a szakemberek hozzáfogtak a meghibásodott alkatrész cseréjéhez – közölte Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

A paksi atomerőmű 4. blokkja péntek hajnal óta 250 megawattos teljesítményen, a névleges teljesítménye felén működik, mert 1 óra 33 perckor a 8-as generátor hibajelzése miatt védelmi működés lépett életbe, ami a 8. turbina kiesésével járt.

Kovács Antal az MTI-nek elmondta, hogy az atomerőmű szakemberei azonosították a műszaki probléma okát: egy forgóalkatrész hibásodott meg, ami nem atomerőműspecifikus, az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs.

Kollégáim hozzáfogtak az alkatrész cseréjéhez. Terveink szerint még éjszaka eléri a blokk a száz százalékos teljesítményt

– tette hozzá a kommunikációs igazgató. A 100 megawattot meghaladó teljesítménycsökkenéssel járó üzemi eseményről honlapján adott hírt a paksi atomerőmű. Mint írták, a szakemberek a hiba feltárása miatt 3.18 és 5.12 között feszmentesítést hajtottak végre, ezért erre az időszakra a 7. turbinát is leállították.

(MTI; Kiemelt kép: MTI Fotó/Sóki Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik