Belföld

Államtitkár: A világ egyik legjobb atomerőműve a paksi

A világ legjobb, legelismertebb atomerőművei közé tartozik a paksi atomerőmű,

jelentette ki paksi bővítés melletti érvként a Magyar Hírlapnak adott interjújában Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy csak Pakson százhúsz reaktorévet meghaladó üzemeltetési tapasztalat jött össze, ezen kívül nálunk korábban már több olyan biztonsági előírás része volt a hatályos szabályozásnak, amelyet a világ más részein csak a fukusimai katasztrófát követően vezettek be. Aszódi szerint az atomerőmű azt is kibírná, ha egy nagy utasszállító repülőgép rázuhanna.

A paksi bővítéssel kapcsolatban az ellenzék bírálataira válaszul azt mondta:

Bizonyos politikai szereplők Paks II támadásával próbálnak politikai tőkét kovácsolni saját maguk számára,

és hiába jelentették fel a magyar kormányt több alkalommal az Európai Bizottságnál, sikerült lezárni a nyitott ügyeket. A bírálók

nem foglalkoznak azzal a kockázattal, hogy ha nem fejlesztjük az erőműveket, nem lesz kellő mennyiségű áramtermelő kapacitás az országban.

A paksi hitelről érdeklődik az LMP
Arra kíváncsiak, a kormány keresett-e a piaci megoldást a bővítés finanszírozására.

Az energiaágazat jövőjét Aszódi úgy látja:

Németországhoz hasonlóan nálunk is fejlődni fognak a megújuló energiaforrások, de ez az atomenergiát nem kiváltani fogja, hanem egymás mellett kell tudni működtetni a kettőt.

Az államtitkár kijelentette, hogy „Paks II nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás”. A két új blokk azokat a jelenlegi blokkokat fogják majd kiváltani, amelyeknek a 2030-as években lejár az üzemidejük.

A kormány Magyarország érdekében fejleszti Paks II-t azért, hogy magyar tulajdonban lévő erőművel, magyar szakértelemmel, az országhatáron belül tudjunk megbízhatóan, olcsón, klímabarát módon a hazai igényeket kielégítő mennyiségű villamos energiát termelni.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK/AFP PHOTO/ATTILA KISBENEDEK

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik