Belföld
Photo taken 29 May 2003 of the main entrance of the nuclear power station of Paks at about 120kms south from Hungarian capital Budapest on Thursday 29 May 2003 as a gas started to leak from the cleaning system of the reactor block No.2 due to a disturbance in the cooling of fuel rods 10 April 2003. The incident in Hungary's only nuclear power plant was rated "level three" on the seven-grade International Nuclear Event Scale (INES). The CEO of the plant informed that all four reactors were intact and that the radiation levels around the plant were below permissible limits.        AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Államtitkár: A világ egyik legjobb atomerőműve a paksi

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 12. 07. 08:12

A világ legjobb, legelismertebb atomerőművei közé tartozik a paksi atomerőmű,

jelentette ki paksi bővítés melletti érvként a Magyar Hírlapnak adott interjújában Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy csak Pakson százhúsz reaktorévet meghaladó üzemeltetési tapasztalat jött össze, ezen kívül nálunk korábban már több olyan biztonsági előírás része volt a hatályos szabályozásnak, amelyet a világ más részein csak a fukusimai katasztrófát követően vezettek be. Aszódi szerint az atomerőmű azt is kibírná, ha egy nagy utasszállító repülőgép rázuhanna.

A paksi bővítéssel kapcsolatban az ellenzék bírálataira válaszul azt mondta:

Bizonyos politikai szereplők Paks II támadásával próbálnak politikai tőkét kovácsolni saját maguk számára,

és hiába jelentették fel a magyar kormányt több alkalommal az Európai Bizottságnál, sikerült lezárni a nyitott ügyeket. A bírálók

nem foglalkoznak azzal a kockázattal, hogy ha nem fejlesztjük az erőműveket, nem lesz kellő mennyiségű áramtermelő kapacitás az országban.

Budapest, 2017. május 29.
Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. május 29-én.
MTI Fotó: Kovács Attila
A paksi hitelről érdeklődik az LMP
Arra kíváncsiak, a kormány keresett-e a piaci megoldást a bővítés finanszírozására.

Az energiaágazat jövőjét Aszódi úgy látja:

Németországhoz hasonlóan nálunk is fejlődni fognak a megújuló energiaforrások, de ez az atomenergiát nem kiváltani fogja, hanem egymás mellett kell tudni működtetni a kettőt.

Az államtitkár kijelentette, hogy „Paks II nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás”. A két új blokk azokat a jelenlegi blokkokat fogják majd kiváltani, amelyeknek a 2030-as években lejár az üzemidejük.

A kormány Magyarország érdekében fejleszti Paks II-t azért, hogy magyar tulajdonban lévő erőművel, magyar szakértelemmel, az országhatáron belül tudjunk megbízhatóan, olcsón, klímabarát módon a hazai igényeket kielégítő mennyiségű villamos energiát termelni.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK/AFP PHOTO/ATTILA KISBENEDEK

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. november 5.
Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 5-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.