Közélet

Megsértette a nemzeti konzultációt, feljelenti a kormány Hadházy Ákost

Csorbította a konzultáció becsületét, sőt még hamis felvételeket is közölt a gyanú szerint az LMP-s képviselő. Várja nagyon mentelmi joga felfüggesztését, mert akkor a postától is kikérhet pár adatot.

Már az is furcsán cseng, hogy a kormány rendszeresen méregdrága, kamukérdésekkel teletömött konzultációkkal próbálja megkérdezni az emberek „véleményét” neki kedves ügyekről, aztán alig engedi megnézni ezeket országgyűlési képviselőknek, majd feljelenti őket. Ez történt az LMP-s Hadházy Ákossal is, aki korábban három helyszínen is megtekintette a beérkezési folyamatot, amiről felvételeket is készített.

Később Hadházy nyilvánosan megkérdőjelezte a konzultáció hitelességét, kiemelve az adatokét.

Most a Magyar Nemzet azt tudta meg, hogy mindezek miatt becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel nyilvánosságra hozatalának bűntette miatt nyomozás indult a kormány feljelentése nyomán. Ezt a Központi Nyomozó Főügyészség árult el, ahogy azt is, hogy a nyomozás határideje február 13. A kormány még decemberben tett feljelentést nemzeti konzultáció hitelességét rontó megnyilvánulások és a fenti felvételkészítés miatt. Indok:

Hadházy Ákos és képviselőtársa valótlanságokat állított a nemzeti konzultációval kapcsolatban, különös tekintettel a részvételi adatokra.

Hadházy szerint irtózatosan nagy kamunak tűnik a konzultáció
Az LMP vezetői épp megtekintik az átláthatatlanul feldolgozott kérdőíveket, leveleket. Nyilvántartás nuku, az már kiderült.

Hadházy novemberi látogatásakor azt mondta, kamu a kormány által emlegetett 1,7 millió beküldött ív, jó ha 900 ezret látott. Hozzátette, semmilyen nyilvántartást nem talált sehol a beérkezett ívekről. Egy hangfelvételt is közzétett, amin egy ügyintéző azt mondja, november 13-ig 400 ezer körüli kérdőív érkezett, miközben a szervező Miniszterelnöki Kabinetiroda 1 millióról beszélt.

Fotó: Hadházy Ákos

Hadházy a mostani feljelentésre így reagált:

Minden ilyen ügynek örülök, hiszen felhívja a nyilvánosság figyelmét arra, hogyan manipulálta a kormány ezt a konzultációnak nevezett csalássorozatot. Lebuktak ezzel a nyilvánvaló csalással, és a feljelentéssel próbálják elterelni róla a figyelmet, de nyilván tudják, hogy nem lesz az ügyből a semmi, mert a mentelmi jogomat nem fogják kiadni.

Hozzátette, semelyik felvétele se hamis, kész a vágatlan verziókat nyilvánosságra hozni. Örülne a mentelmi joga felfüggesztésének, mert így kikérhetné és megkaphatná végra a postai nyilvántartásokat, amiket eddig nem kapott. A hatóságok amúgy még nem keresték meg.

A kormány amúgy a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke által december 7-én hitelesített ténytanúsító jegyzőkönyvvel akarta alátámasztani, hogy 2 171 500 ív érkezett be. Állították, Hadházy szándékosan keverte össze anno a beérkezett és a kiértékelt ívek számát. Hadházy szerint azonban ott sem lehetett a feldolgozásnál, így ez hamis.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik