Közélet

Áder János most megmenti a bolygót

Klímavédelmi alapítványt hozott létre Áder János köztársasági elnök.

Ezt maga az államfő jelentette be ma sajtótájékoztatóján.

Az elnöknek a glóbuszunk megmentése érdekében tett erőfeszítései sorában apró, ám annál fontosabb lépés, hogy egy füst alatt megújult az Élő bolygónk honlap, ahol is a klímaváltozás megelőzése szempontjából fontos írásokat szemléznek majd.

A szervezet neve: Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt.

Kuratóriumi tagjai:

  • Martonyi János korábbi külügyminiszter
  • Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke
  • valamint Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő.

A sajttáj résztvevőivel Áder János megosztotta, hogy az alapítványt a Magyarországról kivándorolt és Manchesterben 2013-ban elhunyt Balázs Miklós elektormérnök által a mindenkori hivatalban lévő köztársasági elnökre hagyományozott összegből működtetik. Balázs Miklós azt kívánta, hogy a pénzt Magyarország népének javára fordítsák.

Az egészen pontosan 234396 font és 66 penny 2016 januárjában érkezett meg egy ügyvédi letéti számlára. Ezt követően Áder Jánosék hosszas gondolkodás után úgy döntöttek, az örökhagyó akaratát azzal tudják a legjobban szolgálni, ha nem egyszeri alkalomra költik az örökséget, hanem megpróbálják hosszú távon jó célra felhasználni.

Áder János a határon belül is küzd a klímáért, a közéletiért, a minap épp azzal, hogy átadta az M85-ös gyorsforgalmi útnak a szülővárosát, Csornát elkerülő szakaszát (pontosabban annak második ütemét), előtte professzorrá nevezte ki Polt Pétert, bő hónapja pedig bécsi magyar étterem tulajdonosát tüntette ki.

Respekt jár azért, hogy szembeszállt a kormány eszement ötletével, miszerint eltörlendő a kötelező kéményellenőrzés, aztán persze naiv felbuzdulása szublimált a törvényhozói akaraton.

Fotómontázsunk tisztelgés az államfő előtt, főhajtás a klímavédelemért, térdhajlítás kéményeinkért, lényegében a remény mécsese.

Kiemelt képen: Áder János és a kuratóriumi tagok ülésre igyekeznek – Getty/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik