Belföld

Megint megszavazta az Országgyűlés a kötelező kéményellenőrzést eltörlő törvényt

Az Országgyűlés kedden ismét a családi házak kötelező kéményellenőrzésének megszüntetése mellett szavazott.

A Ház kedden 117 igen szavazattal, 58 nem ellenében fogadta el másodszor az államfő által megfontolásra visszaküldött előterjesztést, amelynek értelmében a családi házak kéményellenőrzését 2018. január elsejétől a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezheti el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.

A jogszabályt első ízben október 17-én fogadták el, Áder János államfő pedig három nap múlva küldte azt vissza megfontolásra. Ezt azzal indokolta, hogy az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő-ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik – hívta fel a figyelmet Áder János.

A köztársasági elnök emellett jogalkotási kifogást is emelt a törvénnyel kapcsolatban. Annak ellenére ugyanis, hogy az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el, az államfőnek megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott.

A kedden elfogadott változat ezt már nem tartalmazza, egy módosítással kivette a szövegből a Ház.

A kéményseprők közleményben reagáltak az Országgyűlés döntésére:

Ó csodatévő Szent Flórián, a tűz és a csendes gyilkos elleni patrónusunk, hozzád fordulunk segítségért szükségeinkben. Szent Flórián, aki vízben lettél vértanú, küldj vizet segítségünkre, és mentsd meg az életünket, oltalmazd családjaink, népünk biztonságát. Alázattal esedezve kérünk, vigasztalj meg gondjainkban és segíts nehézségeinkben.
Különösen abban a gondban segíts, amely most nyomaszt bennünket a leginkább. Esedezve kérünk, mint hathatós segítőnket, úgy győzd le e nehézségeinket, mint ahogyan legyőzted a pusztító tüzeket, melyet a gonosz táplál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik