Belföld

Áderrel is szembemennek kéményügyben

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 10. 26. 14:14

A kormányoldal kitart a kötelező kéményellenőrzés eltörlése mellett. A Jobbik szerint ez gyilkossági kísérlet.

Nem változtatnának a kéményseprésről már elfogadott azon szabályon, amely megszüntetné a kémények kötelező ellenőrzését a családi házaknál. Az államfő megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a törvényt, de a törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége csak egy olyan módosítást fogadott el, amely a sarkalatossági záradékot hagyná el.

Áder János korábban azt írta: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprés a biztonsági szint radikális csökkenését, az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik – hívta fel a figyelmet Áder János.

Csobánka, 2016. július 18.
A katasztrófavédelem kéményseprőipari szakembere egy kéményt ellenőriz egy csobánkai családi ház tetjén 2016 július 18-án. A kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) került.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Életveszélyes kémények: az állampolgárra tolnák a felelősséget
A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint a kormány nem foglalkozik a szakma javaslataival.
Kiseprűznék a minisztert a kéményseprők
Szakszervezetük Pintér Sándort lemondásra szólítja fel, ha nem vonja vissza javaslatát.

A köztársasági elnök emellett jogalkotási kifogást is emelt, mivel az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el, az államfőnek megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott. Most ezt vette ki a módosítással a testület. Az ellenzéki felszólalók, többek között Szilágyi György (Jobbik), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) és Demeter Márta (LMP) a testület ülésén kifogásolták, hogy a kormányoldal kitart a kötelező ellenőrzés megszüntetése mellett.

Szilágyi György úgy fogalmazott: a kormányoldal semmibe veszi Áder János államfő észrevételeit. Kijelentette: a kormányoldal “gyilkossági kísérletet hajt végre”, ha nem változtat az előterjesztés tartalmi részén. Később Selmeczi Gabriella (Fidesz) felszólalt ezen kijelentések ellen.

Felkai László, a Belügyminisztérium államtitkára kijelentette: egy plurális társadalomban több vélemény él egymás mellett, a döntéshozó pedig azok között mérlegelve és azokat sorrendbe téve csak egyet tud képviselni.

Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök koccint a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. munkatársaival a Sándor-palota teraszán 2017. január 13-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Kommentek

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.