Közélet

LMP: A gyermekbántalmazás elfedését segítő elméletet támogat a kormány

Világos választ várnak arra, hogy milyen kapcsolat van az EMMI és az Apák az Igazságért Egyesület között.

A gyermekbántalmazások rejtve maradását segítő elméletet támogat az Emberi Erőforrások Minisztériuma az LMP szerint.

Mint arról korábban mi is írtunk, az EMMI Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztálya támogatja az Apák az Igazságért Egyesület „szülői elidegenítés szindrómáról” szóló csütörtöki konferenciáját, és azon Nyitrai Imre helyettes államtitkár mond nyitó beszédet. Az ellenzéki párt szerint

megdöbbentő, hogy a kormány kiáll a gyermekbántalmazások kivizsgálását ellehetetlenítő, tudománytalan elmélet mellett, ami súlyosan veszélyezteti a bíróságok és a gyámhivatalok objektív szakmai munkáját.

Az LMP még hetekkel ezelőtt intézett írásbeli kérdéseket az EMMI-hez, hogy megtudja, milyen kapcsolatban áll a kormány a kétes hírű Apák az Igazságért szervezettel, és nyújtott-e anyagi támogatást a konferencia megszervezéséhez. A minisztérium a kérdésekre nem válaszolt, vagyis eltitkolta, milyen támogatást nyújt a lobbiszervezetnek.

A párt közleményében azt írja, addig fogják újra és újra benyújtani kérdéseiket a minisztériumnak, amíg nem kapnak világos választ arra, hogy milyen kapcsolat van az EMMI és az egyesület között.

A közlemény szerint a „szülői elidegenítés szindrómát” tipikusan olyan esetekben használják érvként gyermekelhelyezési perekben vagy kapcsolattartási eljárásokban, amikor gyermekbántalmazás gyanúja merül fel.

A gondozó szülő hiteltelenítése, a másik szülő ellen nevelés vádja elég ahhoz, hogy a bántalmazás gyanúját ne vizsgálják érdemben

– írják.

Az LMP szerint súlyos felelőtlenség a kormányzat kiállása egy áltudományos és a gyermekbántalmazások rejtve maradását segítő elmélet mellett, aminek használatát ma is jogszabály tiltja az igazságügyi pszichológus szakértők számára. Miközben lassan heti szinten születnek törvények a gyermekekkel szembeni szexuális erőszak szigorúbb büntetéséről, az EMMI a gyermekbántalmazások kivizsgálását ellehetetlenítő elméletet támogat – áll a közleményben.

Az ellenzéki párt felszólítja az EMMI-t, hogy lobbiszervezetek zavaros elméleteinek támogatása helyett a régóta ígért szakmai protokollok és a kapcsolattartási-láthatási ügyekben követendő eljárásrendek megalkotásával segítse a gyámhivatalok objektív szakmai munkáját és a gyermekek mindenek felett álló érdekének érvényesülését.

Testi sértés miatt büntetett apával konferenciázik a kormány
A szülői elidegenítés elméletét hirdető egyesület minisztériumi és helyettes államtitkári segítséget kap rendezvényéhez.

Közleményt adott ki a Demokratikus Koalíció is. Ebben az áll, hogy a pszichiáter szakma szinte egységesen megalapozatlannak tartja a szülői elidegenítésről szóló elméletet, amit jellemzően a családon belüli erőszakot elszenvedő anya ellen vetnek be, akivel szemben az elkövető szívesen hivatkozik arra, hogy az el akarja tőle idegeníteni a gyermeket. A Gyurcsány Ferenc vezette párt közölte: felháborítónak tartja, hogy

a családon belüli erőszak ellen, és az azt megtiltó Isztambuli Egyezmény ratifikálása érdekében kisujját sem mozdító kormány egy ilyen áltudományos konferencia mellé áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik