Közélet

Mészáros Lőrinc az energetikai bizniszben is beindult

A miniszterelnök jó barátja, Mészáros Lőrinc céghálója ezen a héten is puffadt egy darabkával: Status Power Invest Kft. néven egy villamosenergia-termelő társaságot jegyzett be a cégbíróság. Vezetője a felcsúti milliárdos polgármester fontos embere, Halmi Tamás, aki egy egész sor Mészáros-érdekeltségben visel tisztséget, például ügyvezetője a Mészáros és Mészáros Kft.-nek, de igazgatósági tagja az Opus Global Nyrt.-nek is.

Az új energetikai cég alapítója a Status Energy Magántőkealap, amelyet nemrég hoztak létre 10 milliárd forinttal, annyira friss az ügylet, hogy a jegybank felügyelete alig két hete vette nyilvántartásba. A magántőkealap kezelője a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. Utóbbi sem éppen régi darabja a Mészáros-birodalomnak: júliusban jelentették be, hogy a tőkealap-kezelőben maga a milliárdossá lett gázszerelő 75,33, az akkor még Opimusként működő Opus Global 24,67 százalékos tulajdonrész szerez. A Status Capital akkor azonnal létrehozott egy 6,5 milliárdos magántőkealapot, ez volt a Status MPE.

A Konzum-Opus csoport saját bevallása – néhány napja bemutatott befektetői prezentációja – szerint 200 milliárd forint vagyont kezel, és nem rejti véka alá, hogy további terjeszkedést tervez. Ami a magántőkealapokat illeti, befektetők – ha úgy akarják – rejtve maradhatnak, nem kell feltétlenül nyilvánosságra hozni kilétüket. Mind gyakrabban bukkannak fel stratégiai ügyletekben, például az MKB megszerzésének kulcsszereplője is egy ilyen alap, a Metis volt.

Kiemelt képünkön Mészáros Lőrinc a jobbszélen, Orbán Viktor társaságában a tiszapüspöki izocukorüzem avatásán október végén. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik