Közélet
Budapest, 2017. június 6.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris  ülésén 2017. június 6-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Szabó Tímea hitelt kért Matolcsytól, ha már úgyis rokonok

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 10. 10. 14:41

Tanítani való logikai kisiklásokkal és félrebeszéléssel magyarázta Matolcsy, miért jó, ha rokonok kapnak zsíros hiteleket, cégeket, juttatásokat.
Korábban a témában:

Már egy nappal ezelőtt vidám hahotába csapott át a parlament ülése, amikor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György egészen nagy logikai bukfencekkel magyarázta meg, hogyan hozza helyzetbe a jegybanknál és környékén a saját rokonait, haverjait. Matolcsy legfőbb érve az volt, hogy 7,5 milliárd rokona él a Földön.

Szabó Tímea, a Párbeszéd amúgy független parlamenti képviselője elmondta, boldogan feküdt le azután, hogy megtudta, ő is Matolcsy rokona. Innentől elkezdte sorolni a jegybankelnök környezetének gazdagodását a Pécsi Sörfőzdétől a fia bútorgyárának támogatásán, az új felesége ösztöndíján át az MNB vezetői kedvező THM-es hiteleiig. Feltette a kérdést.

Vajon én is hozzájuthatnék-e ilyen kedvezményes hitelekhez a közeljövőben?

Hozzátette, ezt a rokoni dolgot több százezer bajba jutott magyarra is ki lehetne terjeszteni.

7,5 milliárd ember mindannyiunk rokona a Földön…, ha ön hisz abban, hogy mindannyian a Teremtő teremtményei vagyunk

– kezdte válaszát Matolcsy, aki szerint Szabó viszont téved. A képviselő felsorolt néhány tényt, amiket “megfestett érzelmekkel”. “Hát nem így van”, mondta arra, hogy nem azért kap bármit bármely rokona, ismerőse, mert a rokona, ismerőse lenne. Itt logikai bravúr jött:

Matolcsy azt mondta, neki sokkal több rokona is van, és lám, nem kapott mindegyik pénzt, olcsó hitelt, egyebeket.

Szerinte senkit sem szabad megfosztani attól a lehetőségtől, hogy részt vegyen Magyarország felemelkedésében. Nem is javasolná, hogy törvényt kezdeményezzen bárki arról, hogy “bizonyos névvel rendelkezők ne pályázhassanak európai uniós forrásra, ne kapjanak bankhitelt”, ne vehessenek céget.

Kijelentette, nem korlátoz és nem jutalmaz senkit, ha valaki az ő családnevét viseli. Hozzátette, a felesége minden olyan juttatásról lemondott az esküvő után, amelyeket “másokkal azonos feladatok ellátásáért megkapott”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.