Gazdaság

Matolcsy szerint nincsenek is jól megfizetve az MNB-sek

Magyarázkodásra kényszerült Matolcsy György jegybankelnök cikkünk után, amelyben a pár év alatt többszörösére duzzadt jegybanki személyi kifizetésekről és dolgozói létszámról írtunk. Matolcsy az ATV-nek nyilatkozva két dologgal védekezett. Először is a parlamentre mutogatva közölte, hogy

az Országgyűlés döntése tette kötelezővé, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának és felügyelő-bizottsági tagjainak a fizetése emelkedjen.

Egészen pontosan a parlament – korábban Matolcsyt is mint fideszes képviselőt soraiban tudó – kormánypárti többsége szavazta meg tavaly tavasszal az elnöki, alelnöki, monetáris tanácsi és felügyelő-bizottsági tagok jelentős fizetésemelését – így lett Matolcsy bére az addigi durván havi bruttó 2,7 millió helyett 5 millió forint. Nem emlékszünk arra, hogy Matolcsy a neki is kedvező keresetemelés ellen tiltakozott volna, pedig pár évvel korábban még az egyik élharcosa volt annak, hogy elődje maximum 2 millió forintot keressen.

De nemcsak a legfelső vezetők keresnek jóval jobban, mint pár éve, hanem az összes személyi kifizetés is a többszörösére nőtt – részben a megugró létszám, részben a fizetésemelések miatt.

Úgy fogalmazott Matolcsy, hogy az MNB-ben történt fizetésrendezések révén még mindig csak ott tartunk, hogy a 28 tagú EU-ban a harmadik legrosszabbul fizetettek a magyar jegybankosok. Az elnök közlése szerint csak Észtországban és Litvániában vannak alacsonyabb fizetések a pénzügyi rendszerben.

Az MNB közleményt is kiadott. Abban rávilágítanak arra, hogy öt év alatt nem a hétszeresére nő a legfőbb döntéshozó szerv, a monetáris tanács fenntartása, hanem csak 3,2-szeres a szorzó. (Korábbi cikkünkben hibáztunk, a 2012-es 64 millió forint csak a négy külsős tag egész éves tiszteletdíját tartalmazta, az idei fél éves 233 millió forint pedig már a belsős tagok keresetét is magában foglalja, olvasóinktól a tévedésért elnézést kérünk.) Amíg ugyanis 2012 végén a hétfős monetáris tanács havi keresete 10,4 millió forint volt, idén júniusban a 9 tag 33,5 millió forint járandóságot kapott.

A jegybanki közlemény megismétli azt, amit cikkünk előtt kérdésünkre válaszoltak (és amit cikkünkben fel is tüntettünk): felsorolja, hogy milyen sok új feladatot lát el az MNB, a pénzügyi felügyeletet is magába olvasztotta a jegybank, a létszám ezért emelkedett, és ezen túl bérharmonizáció és a Matolcsy által már említett, törvény által előírt vezetői fizetésemelések okozzák a személyi ráfordítások megugrását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik