Gazdaság
Budapest, 2017. június 6.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris  ülésén 2017. június 6-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Matolcsy szerint nincsenek is jól megfizetve az MNB-sek

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2017. 10. 09. 17:27

Korábban a témában:

Magyarázkodásra kényszerült Matolcsy György jegybankelnök cikkünk után, amelyben a pár év alatt többszörösére duzzadt jegybanki személyi kifizetésekről és dolgozói létszámról írtunk. Matolcsy az ATV-nek nyilatkozva két dologgal védekezett. Először is a parlamentre mutogatva közölte, hogy

az Országgyűlés döntése tette kötelezővé, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának és felügyelő-bizottsági tagjainak a fizetése emelkedjen.

Egészen pontosan a parlament – korábban Matolcsyt is mint fideszes képviselőt soraiban tudó – kormánypárti többsége szavazta meg tavaly tavasszal az elnöki, alelnöki, monetáris tanácsi és felügyelő-bizottsági tagok jelentős fizetésemelését – így lett Matolcsy bére az addigi durván havi bruttó 2,7 millió helyett 5 millió forint. Nem emlékszünk arra, hogy Matolcsy a neki is kedvező keresetemelés ellen tiltakozott volna, pedig pár évvel korábban még az egyik élharcosa volt annak, hogy elődje maximum 2 millió forintot keressen.

De nemcsak a legfelső vezetők keresnek jóval jobban, mint pár éve, hanem az összes személyi kifizetés is a többszörösére nőtt – részben a megugró létszám, részben a fizetésemelések miatt.

Úgy fogalmazott Matolcsy, hogy az MNB-ben történt fizetésrendezések révén még mindig csak ott tartunk, hogy a 28 tagú EU-ban a harmadik legrosszabbul fizetettek a magyar jegybankosok. Az elnök közlése szerint csak Észtországban és Litvániában vannak alacsonyabb fizetések a pénzügyi rendszerben.

Az MNB közleményt is kiadott. Abban rávilágítanak arra, hogy öt év alatt nem a hétszeresére nő a legfőbb döntéshozó szerv, a monetáris tanács fenntartása, hanem csak 3,2-szeres a szorzó. (Korábbi cikkünkben hibáztunk, a 2012-es 64 millió forint csak a négy külsős tag egész éves tiszteletdíját tartalmazta, az idei fél éves 233 millió forint pedig már a belsős tagok keresetét is magában foglalja, olvasóinktól a tévedésért elnézést kérünk.) Amíg ugyanis 2012 végén a hétfős monetáris tanács havi keresete 10,4 millió forint volt, idén júniusban a 9 tag 33,5 millió forint járandóságot kapott.

A jegybanki közlemény megismétli azt, amit cikkünk előtt kérdésünkre válaszoltak (és amit cikkünkben fel is tüntettünk): felsorolja, hogy milyen sok új feladatot lát el az MNB, a pénzügyi felügyeletet is magába olvasztotta a jegybank, a létszám ezért emelkedett, és ezen túl bérharmonizáció és a Matolcsy által már említett, törvény által előírt vezetői fizetésemelések okozzák a személyi ráfordítások megugrását.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.