Üzleti tippek

Matolcsy bizalmasa egy állással szegényebb lett

Balog Ádám távozása az egyik jegybanki alapítvány éléről még a szakmabelieket is meglepte.

Nagy dolog történt, legalábbis jegybanki mércével mérve: Balog Ádám távozott az egyik leggazdagabb MNB-alapítvány éléről – írja a Zoom. A 39 éves Balogot a lap szerint Matolcsy György jegybankelnök bizalmi köréhez szokás sorolni.

Balog most a Pallas Athéné Domus Educationis (PADE) kuratóriumából megy el, ami a szakmai köröket is meglepte. Ez a legfiatalabb és laggazdagabb jegybanki alapítvány, ami március végén jött létre a Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) és a Pallas Athéné Domus Concordiae (PADOC) összeolvasztásából. Márpedig a két alapítvány vagyona 51,2 és 51,7 milliárd forint volt.

Balog Ádám a Pricewaterhouse Coopersnél kezdte a karrierjét, majd államtitkár lett a Nemzetgazdasági Minisztériumban, innen pedig az MNB alelnöki pozíciójáig vitte. Amint a jegybank alá került az MKB, annak lett elnök-vezérigazgatója. Egyes pletykák szerint itt havi 10 millió forintot is keresett, de ezt cáfolták.

Tavasszal ráadásul cégével, a Promid Invest Zrt.-vel részesedést is szerzett az MKB-ban, majdnem 10 százalékot. Ezelőtt a bankor 37 milliárd forintért adták el, így a Zoom cirka 3,7 milliárdra teszi Balog vagyonát. Karrierjének felfelé ívelése miatt is meglepte a lap forrásait, hogy Balog kiszállt az alapítványi kuratóriumból. Pedig szerintük tehetséges bankár lenne, akinek vannak víziói, ellenben autokratikusnak tartják, aki ellentéteket szít.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/ Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik