Közélet

Orbánt mégsem sikerül kiütni a kormányfői székből?

24.hu
24.hu

2017. 04. 12. 08:59

Korábban a témában:

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) mindig jogi választ ad a politikailag túlfűtött, motivált kérdésekre is – emelte ki az NVB elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az MTI tudósítása szerint. Patyi Andrást annak kapcsán kérdezték, hogy számos népszavazási kérdés beadványát nyújtották be a testület elé. Az NVB elnöke elmondta: kedden is jogi választ adtak, mind a hét kérdésben egyhangúlag hozták meg az elutasító döntést. Nem árt felidézni: valamennyi kérdés – különböző megfogalmazásokban – arra vonatkozott, hogy minden, 1987 és 2017 között hivatalt viselő kormánytaggal, országgyűlési képviselővel, polgármesterrel és közvetlen hozzátartozóikkal szemben indítson vagyonosodási vizsgálatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az NVB egyhangú döntéseiben arra hivatkozva tagadta meg a kérdések hitelesítését, hogy azok többszörösen összetett mondatok, így nem felelnek meg a népszavazási kérdéssel szemben támasztott egyértelműség követelményének. Emellett sértik a visszaható hatályú jogalkotás tilalmának alaptörvényi elvét is.

Az NVB elnökét kérdezték a Momentum által benyújtott, de még el nem bírált kérdésekről is. Ezek egyike a kormányfői mandátumot érinti (és aminek következtében nem lehetne újra kormányfő sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc).

Ennek kapcsán Patyi András megjegyezte, hasonló kérdésben már 2014-ben döntött a testület, s az elutasításukat akkor a Kúria részletes indoklással hagyta helyben. A miniszterelnöki pozícióról az alaptörvény rendelkezik – fűzte hozzá a testület elnöke.

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektoraként reagált az intézmény egyik uniós projektjével kapcsolatos, a sajtóban megjelent állításokra is. Konkrétan itt, a 24.hu-n számoltunk be arról, hogy az EU szakemberei kifogásaikat sorolták többoldalas levélben egy projekt kapcsán, ahol durva túlárazásokra, szerintük indokolatlan költségekre bukkantak. Patyi ma a rádióban elmondta, 2015 elején kezdtek el dolgozni két nagy fejlesztési projekten, amelyeket az egyetem szigorú fenntartói testületi jóváhagyásával folytattak.

A két – összesen 30 milliárd forint értékű – fejlesztési projektről tett fel kérdéseket a Miniszterelnökségnek az unió bizottságának egyik osztálya. Ezek a kérdések szivárogtak ki. A válaszok még el sem készültek.

Kiemelte: a két projektnek százezer ember érintettje, több mint ezren dolgoznak benne, körülbelül ötven intézmény működik közre. Így a fejlesztési forrásból is más felsőoktatási intézményekkel, kutatóműhelyekkel, állami hivatalokkal közösen gazdálkodnak. Ezzel együtt az NKE rektora kiemelte: az egyetemmel szemben nincs vizsgálat. (Az egyetem cikkünk megjelenésének napján kiadott közleményében bírói elégtételt helyezett kilátásba.)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.