Közélet

A Rogán-érdekkörhöz sorolt offshore cég auditálta a rendszert, ami élesben csúnyán felsült

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) az átláthatatlan tulajdonosi hátterű, mégis kormánykedvencnek számító Hunguard Zrt.-vel kötött szerződést. A közműszolgáltatók és a teljes bankszektor mellett a vagyonkezelő is audittal bízta meg a céget, mégpedig elektronikus árverési felületüket vizsgálta – derül ki a Magyar Nemzet által megismert dokumentumokból, amelyeket az MSZP-s Tóth Bertalan közérdekűadat-igénylés keretében szerzett meg.

Az MNV a szocialista politikus adatigénylésére azt a tájékoztatást adta, hogy az e-árverési felület auditálása volt a szerződés tárgya, amit 2015 augusztusában írtak alá.  A cégnek azt kellett igazolnia, hogy az elektronikus árverési rendszer megfelel a hatályos jogszabályoknak, és „megbízhatóan, ellenőrizhetően” működik, ehhez képest amikor idén januárban az MNV úgy döntött, megválik a belvárosi Zrínyi utca 3. alatt lévő irodaháztól, az elektronikus árverés többször is leállt.

4 milliárdért ment el, de mennyit érhet?

A cikk emlékeztet: az exkluzív környéken lévő ingatlant 2,77 milliárd forintra hirdették meg, miközben becslések szerint ennél jóval többet, hat-, de akár kilencmilliárdot is érhet. Az épület végül négymilliárd forintért kelt el, a Válasz.hu pedig nem sokkal később azt írta, hogy az irodaházat eléggé nyomott áron megszerző nő egy cégen keresztül Habony Árpád egyik ismerősével is kapcsolatba hozható.

Az MNV közvetlen ajánlattételi felhívás kiküldésével zajló beszerzés során ezt a céget választotta mint a legalacsonyabb összegű ajánlatot adót. Az auditálásért és a három évre szóló tanúsítvány kiadásáért majdnem 4,9 millió forintot fizettek – írják. Ezzel szemben a közműszolgáltatóknak és a bankszektornak nem volt más választásuk, mint a Hunguarddal szerződni, ahogyan korábban megírtuk: tavaly szeptemberben hozták nyilvánosságra azon magyar cégek “listáját”, amelyek pénzintézetek informatikai tanúsítására jogosultak. Egyedül a Hunguard Kft. szerepelt rajta. Így azóta több közbeszerzést is elvitt a cég, amelynek tuljdonosi háttere homályos.

A vállalkozást azért szokták a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nevével együtt emlegetni, mert Rogán Antal közös informatikai, a digitális aláírással kapcsolatos szabadalmat jegyez a két korábbi magyar tulajdonossal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik