Gazdaság

Nem árulja el a Főgáz, mennyit fizettek az offshore hátterű Hunguardnak

Az állami szolgáltató sem tudja, kik állnak a Rogán-érdekkörbe sorolt cég mögött.

Nem hajlandó kiadni a Főgáz Zrt. a kormányközeli Hunguard Kft.-vel kötött szerződését, így nem tudni azt sem, mekkora összeget fizettek a cégnek azért, hogy auditálja számlázási rendszerüket – írja a Magyar Nemzet.

Az MSZP-s Tóth Bertalan nyújtott be közérdekűadat-igénylést, amit az állami gázszolgáltató üzleti titokra hivatkozva utasított el. Közölték: a dokumentum teljes körűen védett információkat tartalmaz, például a számlázási rendszerükkel kapcsolatban.

Az azért kiderül a Főgáz válaszából, hogy nekik sincs információjuk arról, hogy a sajtóhírek szerint Rogán Antal érdekeltségi körébe tartozó Hunguardnak pontosan ki a végső tulajdonosa. A szerződéskötés idején kizárólag magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyekről volt szó, de a tanúsítványok kiadása után a cég velük nem közölte, hogy történt-e ebben változás – közölték. Márpedig történt, mert máltai és ciprusi vállalkozások jelentek meg a tulajdonosi körben.

Azt is elárulták, hogy a Hunguard által kiadott tanúsítványok érvényessége az év végén lejár, akkor új szerződést kell kötniük, és a partner tulajdonosi hátterét ellenőrizni fogják. Amiatt egyébként nem aggódnak, hogy a Hunguard milyen adatokhoz férhetett hozzá, mintaállományokkal dolgoztak, vagyis az ügyfelek személyes adatait nem adták át.

A Hunguard több mint hatszázmillió forint értékben köthetett szerződéseket, miután a szolgáltatók kénytelenek voltak ezt a céget megbízni a kötelezővé tett számlaaudittal – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik