Belföld

Újabb állami milliók estek le a Rogán-érdekkörhöz sorolt offshore cégnek

A Magyar Nemzet cikke Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetőjének közérdekűadat-igénylése alapján arról számol be, hogy bár a múlt évben egy kormányhatározat azt írta elő, hogy a pénzügyi szektor cégeinek novemberig szerződnie kell az auditra kiválasztott Hunguarddal, amelynek a tanúsítást idén március végéig be is kell fejeznie, az állami Export-Import Bank (Eximbank) csak március elején írta alá az erről szóló szerződést.

A Magyar Nemzet által megismert adatok szerint a megállapodás alapján a munka legalább hatvan napig tart, a szerződés szerint mégis be kell fejezniük március végéig, tehát feleannyi idő alatt. Érdekesség egyébként, hogy a közműszolgáltatóknál az auditra általában tizenkét hetet határoztak meg. Az Eximbank a szerződés szerint a munkáért több mint bruttó 28 millió forintot fizet ki.

A 24.hu legutóbb arról számolt be, hogy a Hunguard Kft. 48 millió 567 ezer forintért végzi el  az MFB Zrt. pénzügyi szolgáltatási tevékenységének, valamint az ahhoz használt informatikai rendszernek a tanúsítási eljárását. Ezen akkor sem lepődtünk meg nagyon, hiszen

más nem is indulhatott volna a közbeszerzésen.

Tavaly szeptemberben hozták nyilvánosságra azon magyar cégek “listáját”, amelyek pénzintézetek informatikai tanúsítására jogosultak. Egyedül a Hunguard Kft. szerepelt rajta, hiszen július 1-je óta hatályos az a jogszabály, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a piaci versenytársakat.

A cég korábban Csík Balázs és Lengyel Csaba tulajdonában volt, mára egy homályos hátterű, máltai cégé a minősített többség. A vállalkozást azért szokták a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nevével együtt emlegetni, mert Rogán Antal közös informatikai, a digitális aláírással kapcsolatos szabadalmat jegyez a két korábbi magyar tulajdonossal. A szabadalmat a Telekom is megvásárolta, míg Csík családja éppen Rogán polgármestersége alatt vásárolhatott igen kedvező áron lakást az V. kerületben. A céget pedig egy a Rogán-körhöz köthető ügyvédi iroda képviseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik