Közélet

Kitalálta a Fidesz, hogyan védené meg Brüsszeltől a rezsicsökkentést

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jogszabály-alkotási joggal történő felruházása védheti meg a rezsicsökkentést azokkal a brüsszeli törekvésekkel szemben, amelyek eltörölnék a hatóságilag szabályozott árakat a lakossági energiaellátásban. A kormánypárti politikus szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ő javaslatára szavaz az Országgyűlés a jövő héten arról az előterjesztésről, amely rendeletalkotási jogot biztosítana a MEKH-nek a gáz- és villamosenergia-ellátás területein.

Kiemelte, a változtatás nélkül Brüsszel kiverné a magyar emberek kezébőla rezsicsökkentés fenntarthatóságának és folytathatóságának lehetőségét. A szabályozott ár és piac hiányában ugyanis semmi nem akadályozná meg a szolgáltatók “áremelési indulatait”, és minden költséget elszámolnának, “ami a csövön kifér” – fejtette ki, hozzátéve, a hivatal hatósági árról szóló rendeleteit csak az Alkotmánybíróság előtt lehetne megtámadni.

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta, az unió tiszta energia nevű csomagja – egyelőre még csak a villamos energiával kapcsolatban – írásos javaslatot tesz a hatósági árak megszüntetésére a lakossági szolgáltatásban a teljes EU területén.

Németh azután tartott sajtótájékoztatót, hogy péntek este Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán arról beszélt, meg kell védeni a rezsicsökkentést. 

Azt a rezsicsökkentést, amiről pár hete írtuk meg, hogy hatalmas kamu, mert mint a Magyar Energiakereskedők Szövetségének (MEKSZ) elnöke rávilágított: a versenypiacon nagyobb mértékben csökkentek a gázárak, mint amennyit a lakosság érzékelhetett a kormány nagy csinnadrattával körített árfaragása révén.

Pár napra rá pedig másik megközelítésben rántottuk le a leplet a kormánypropagandáról: számlákkal bizonyítottuk, hogy kamu a rezsicsökkentés. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik