Közélet

Petícióval védené meg a Népszabadságot a Népszava

Petíciót indított az egyik baloldali lap vezetése a másik baloldali lapért. Mi ez, ha nem hazafias egységnépfront?

Nincs veszve semmi, szerencsére a Népszava vezetői érzik a korszellemet és a 21. századot: internetes petíciót indítottak a másik baloldali lapért, a Népszabadságért. A Petíciók.hu-n lehet csatlakozni ehhez a név, lakhely (elég a várost megadni), foglalkozás és e-mail megadásával.

A petíciót Láposi Elza, a Népszava ügyvezető igazgatója és Németh Péter, a lap főszerkesztője jegyzik. Indoklásukban azt írják, a jobboldali kormány a magyar demokratikus baloldali sajtót akarja ellehetetleníteni, ami most drámai állomásához érkezett. Ezért a Népszavaz szerkesztősége tiltakozik “a brutális támadás” miatt. Azt írják:

A Népszabadság bezárása egy olyan határ, amelyen nem szabad átlépni, ezt a nemzeti értéket nem szabad veszni hagyni, a sajtószabadságot együtt kell megvédenünk.

Szerintük mindenki felelőssége ennek a folyamatnak a megállítása, ha elegen írják alá a petíciót, talán történhet valami (cikkünk megírásakor 2656-nál tartanak). A jelszó:

VISSZA A NÉPSZABADSÁGOT, VISSZA A SAJTÓSZABADSÁGOT!

Szombaton tudták meg a napilap (és az online verzió, a Nol.hu) munkatársai motoros futároktól, hogy amíg nincs új üzleti terve a kiadónak, addig felfüggesztik az újság kiadását. A nyomtatott lap azóta nem kapható, a Nol.hu-n pedig a kiadó üzenet virít. A hivatalos kommüniké szerint üzleti megfontolásból döntöttek így, de a kritikák szerint szokatlan egy lap ennyire hirtelen történő felfüggesztése, és az egész mögött az állhat, hogy a kormányzatnak szüksége lenne a Mediaworks tulajdonolta megyei lapokra, és a portfólió része a kormánykritikus Népszabadság is.

A lap felszántása hamar óriási indulatokat gerjesztett, több ezres tüntetés volt aznap este a Kossuth téren, ahol a Magyar Idők példányait is elégették. Miközben rengeteg nemzetközi médium írt a sztoriról, több nemzetközi szervezet aggodalmát fejezte ki, sok újság pedig a szolidaritását tolmácsolta a lappal. A vasárnap egyik legfontosabb történése a Bécsi úti székház békés, de elbukott ostroma volt, ezt követte a hétfői próbálkozás, ami sikerre jutott, Murányi András tárgyalni tudott a kiadóval, és több dologban meg is állapodtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik