Közélet

Petícióval védené meg a Népszabadságot a Népszava

24.hu
24.hu

2016. 10. 10. 16:13

Petíciót indított az egyik baloldali lap vezetése a másik baloldali lapért. Mi ez, ha nem hazafias egységnépfront?
Korábban a témában:

Nincs veszve semmi, szerencsére a Népszava vezetői érzik a korszellemet és a 21. századot: internetes petíciót indítottak a másik baloldali lapért, a Népszabadságért. A Petíciók.hu-n lehet csatlakozni ehhez a név, lakhely (elég a várost megadni), foglalkozás és e-mail megadásával.

A petíciót Láposi Elza, a Népszava ügyvezető igazgatója és Németh Péter, a lap főszerkesztője jegyzik. Indoklásukban azt írják, a jobboldali kormány a magyar demokratikus baloldali sajtót akarja ellehetetleníteni, ami most drámai állomásához érkezett. Ezért a Népszavaz szerkesztősége tiltakozik “a brutális támadás” miatt. Azt írják:

A Népszabadság bezárása egy olyan határ, amelyen nem szabad átlépni, ezt a nemzeti értéket nem szabad veszni hagyni, a sajtószabadságot együtt kell megvédenünk.

Szerintük mindenki felelőssége ennek a folyamatnak a megállítása, ha elegen írják alá a petíciót, talán történhet valami (cikkünk megírásakor 2656-nál tartanak). A jelszó:

VISSZA A NÉPSZABADSÁGOT, VISSZA A SAJTÓSZABADSÁGOT!

Szombaton tudták meg a napilap (és az online verzió, a Nol.hu) munkatársai motoros futároktól, hogy amíg nincs új üzleti terve a kiadónak, addig felfüggesztik az újság kiadását. A nyomtatott lap azóta nem kapható, a Nol.hu-n pedig a kiadó üzenet virít. A hivatalos kommüniké szerint üzleti megfontolásból döntöttek így, de a kritikák szerint szokatlan egy lap ennyire hirtelen történő felfüggesztése, és az egész mögött az állhat, hogy a kormányzatnak szüksége lenne a Mediaworks tulajdonolta megyei lapokra, és a portfólió része a kormánykritikus Népszabadság is.

A lap felszántása hamar óriási indulatokat gerjesztett, több ezres tüntetés volt aznap este a Kossuth téren, ahol a Magyar Idők példányait is elégették. Miközben rengeteg nemzetközi médium írt a sztoriról, több nemzetközi szervezet aggodalmát fejezte ki, sok újság pedig a szolidaritását tolmácsolta a lappal. A vasárnap egyik legfontosabb történése a Bécsi úti székház békés, de elbukott ostroma volt, ezt követte a hétfői próbálkozás, ami sikerre jutott, Murányi András tárgyalni tudott a kiadóval, és több dologban meg is állapodtak.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

(FILES) In this file photo taken on December 10, 2007 French President Nicolas Sarkozy (R) and Libyan leader Moamer Kadhafi pose during the signature of 10 billion euros of trade contracts between the two countries at the Elysee Palace in Paris. 
French ex-president Sarkozy was put in custody on March 20, 2018 in relation to campaign financing, according to a court source. / AFP PHOTO / POOL / Patrick HERTZOG
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.