Belföld

Visszakapják a cuccaikat a népszabisok – VIDEÓ

Részsikereket könyvelhetnek el a Népszabadság munkatársai: a főszerkesztő tárgyalhatott, elvihetik a cuccaikat és a párbeszéd is folytatódik az ígéretek szerint.

Miután sikerült bejutnia hétfő délután Murányi András főszerkesztőnek a Népszabadság régiúj székházába, tárgyalni is tudott a kiadó Mediaworks képviselőivel. Ennek eredményeit ő maga jelentette be a Bécsi úti székház előtt várakozó újságíróknak.

Az újságírók személyes cuccaiért keddtől el lehet menni szervezett keretek között – mondta Murányi. A Népszabadság Egyesület valamint a Kritika viheti el először a dolgait, majd tájékoztatják a többi kollégát, ki mikor juthat hozzá a tárgyaihoz. Ez szerdáig be is fejeződik.

Szakmailag azt kell mondanom, hogy nem sikerült előrelépést elérni

– mondta Murányi, aki arra tett javaslatot, hogy segítsék elő a kiadói oldalról, hogy a mostani egyeurós ajánlatra még ma válaszoljanak, “mert a Népszabadság jövője nekünk nem játék”. Hozzátette, mindent elkövetnek, hogy újságot írjanak ismét. A főszerkesztő információja szerint a Mediaworks hitelből vette meg a Pannon Lapokat anno, így a kiadó valamennyi címén, kiadványán jelzálog van (hangsúlyozta, hogy az ő tudomása szerint van ez így). Szerinte ez nem lehet oka, hogy ne adják el a lapot nekik. Elmondta – vélhetően a kormányzati nyomásra utalva -, az sem kizárható, hogy “valamiféle más motiváció van a háttérben”.

Végül köszönetet mondott a stáb nevében a szeretetért és szolidaritásért. “Ez a Népszabadság teljes kollektívájáénak nagyon nagy erőt ad” – tette hozzá. Kiderült, hogy megbeszéltek két időpontot a kiadóval, amikor hivatalosan is tárgyalhat ő és az üzemi tanács vezetése. Murányi kérte a Mediaworkst, hogy segítsék a mihamarabbi megállapodást, hogy ők ismét dolgozhassanak.

Az előző részek tartalmából

Szombaton tudták meg a napilap (és az online verzió, a Nol.hu) munkatársai motoros futároktól, hogy amíg nincs új üzleti terve a kiadónak, addig felfüggesztik az újság kiadását. A nyomtatott lap azóta nem kapható, a Nol.hu-n pedig a kiadó üzenete virít. A hivatalos kommüniké szerint üzleti megfontolásból döntöttek így, de a kritikák szerint szokatlan egy lap ennyire hirtelen történő felfüggesztése, és az egész mögött az állhat, hogy a kormányzatnak szüksége lenne a Mediaworks tulajdonolta megyei lapokra, és a portfólió része a kormánykritikus Népszabadság is.

A lap felszántása hamar óriási indulatokat gerjesztett, többezres tüntetés volt aznap este a Kossuth téren, ahol a Magyar Idők példányait is elégették. Miközben rengeteg nemzetközi médium írt a sztoriról, több nemzetközi szervezet aggodalmát fejezte ki, sok újság pedig a szolidaritását tolmácsolta a lappal. A vasárnap egyik legfontosabb történése a Bécsi úti székház békés, de elbukott ostroma volt, ezt követte a hétfői akció, ami az említett korlátozott sikereket hozta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.