Közélet

Orbán hétfőn már jobban szereti Merkelt és Junckert

Angel Merkel és Orbán Viktor (orbán viktor, angela merkel)
Angel Merkel és Orbán Viktor (orbán viktor, angela merkel)
A népszavazás után jöhet a stílusváltás, cserébe egy kis engedékenységért.

 

Harmincnyolc jogvita áll lezáratlanul, de 21 olyan kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarország ellen, amit a magyar kormány is súlyosnak ítél meg – írja a Magyar Nemzet a birtokába került, nem nyilvános kormányzati háttértanulmány alapján. A dokumentum a „gazdasági vagy politikai szempontból jelentős” eljárásokat összegzi és nagyon gyászos képet fest.

A lap szerint a két legkényesebb ügyben a magyar kormány éppen a kvótaügyben sokat támadott Berlintől kapott diplomáciai támogatás miatt úszhatja meg a kötelezettségszegési eljárást. A németeknek köszönhetően Paks II., illetve a Budapest–Belgrád-vasútvonal is zöld jelzést kaphat végül Brüsszeltől.

Háttéralku Berlinnel?

A Magyar Nemzet külügyes forrásai szerint cserébe a kormány a népszavazás után stílust vált. Az Orbán Viktor által képviselt menekültpolitika odahaza veszélyes lehet Angela Merkelre, ezért október 2-a után a magyar kormány visszavesz a menekültellenes retorikából, konstruktívabb lesz az EU-t érintő kérdésekben is.

A Magyar Nemzet szerint erre utal, hogy a kampány hajrájában három olyan interjú jelent meg Orbán Viktorral, amelyben visszafogottabban nyilatkozott Brüsszelről, Kövér László pedig azt mondta, hogy Magyarország nem érdekelt az Európai Unió felbomlásában, erős Európára van szükség, amely csak Németországgal létezhet.

Ez is csak egy ígéret?

A lapnak a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elemzője azt mondta, a magyar diplomácia Berlinben a menekült- és olykor Merkel-ellenes kommunikációt belpolitikai helyzettel indokolja. Hegedűs Dániel azonban nem tartja valószínűnek, hogy betartja ígéreteit a kormány, ő csak a hangnem enyhülésére számít.

Szerinte logikus, ha a paksi beruházás és a vasútépítés ügyében a német támogatás. A kutató a háttéralku létezését sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, de jelezte, Berlin mindkét beruházásban érdekelt, a paksi bővítésben német cégek kapnának szerepet, a Budapest–Belgrád-vasút pedig a görög kikötőket és a német piacot kötné össze.

Néhány napja, a Parlament szeptember 12-i ülésén Orbán Viktor még az mondta, a Fidesz nem vállalhat felelősséget Merkelért, Junckerért, csak azért, mert ők is az Európai Néppárthoz tartoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik