Belföld

Nagyot nyertek Csongrádban Lázár családtagjai: 753 millióért vettek földeket a megyében

Lázár János rokonsága volt a legnagyobb nyertese az állami földárveréseknek Csongrád megyében. A Blikk számításai szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter rokonai több mint háromnegyed milliárd forint értékben vásároltak földeket, és 505 hektárnak lettek tulajdonosai.

Azt eddig is tudtuk, hogy a miniszter édesapja, Lázár János 37,6 millió, nagybátyja és üzlettársa, Csapjas Károly 180 millió forintért licitált sikeresen földekre Hódmezővásárhelyen és Makón.

A napilap szúrta ki, hogy újabb Lázár-rokonok szereztek korábban állami tulajdonban lévő földeket:

Gyapjas Mária Óföldeákon 141 hektárt szerzett meg, a vele egy háztartásban élő Légrádi József pedig Makón, Hódmezővásárhelyen, Óföldeákon és Földeákon lett földtulajdonos, összesen 234 hektáron.

Gyapjas Mária és hozzátartózója, Légrádi József közel félmillárd forintot fizet a területekért.

Összehangolt földvásárlások

A napilap szerint a rokonok láthatóan összehangolták a földvásárlásokat. Makón például Gyapjas Károly 115 hektáros szántója szomszédos Légrádi József százhektáros birtokával, vagyis itt egy két margitszigetnyi, 215 hektáros összefüggő területet sikerült megszerezniük.

A lap emlékeztet, mikor kiderült, hogy a csúcsminiszter kisfiának nevén egy 120 négyzetméteres, 70 milliós luxuslakás és kiterjedt hegyaljai szőlőbirtokok kerültek, a miniszter széleskörű családi összefogással magyarázta az ingatlanvásárlásokat.

A földvásárlásokkal kapcsolatban is megkérdezték a minisztert, tárcája válaszában megismételte Lázár korábbi, a sajtó nyilvánossága előtt elhangzott szavait, miszerint a csúcsvezető

rokonai, akik évtizedek óta mezőgazdasággal foglalkoznak, és minden feltételnek megfelelnek, hogy a liciteken részt vegyenek, nyílt árveréseken, esetenként a piaci eladási ár többszöröséért jutottak a földterülethez. Az ár kifizetéséhez miniszter úr rokonai banki kölcsönt fognak felvenni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik