Közélet

A tengerentúlon még mindig városok és utcák őrzik Kossuth Lajos nevét

A szabadságharc szellemi vezére hét hónapos amerikai útján tömegeket állított a magyar ügy mellé, emléke pedig százhatvan év után sem halványult el.

Kossuth a végletekig hitt az 1849-ben levert szabadságharc újrakezdésében, így angliai emigrációjából 1851-ben az Egyesült Államokba utazott, hogy hét és fél hónapon át tartó, hetven várost érintő körútja során megteremtse a harc újrakezdéséhez szükséges anyagi feltételeket és támogatást.

A szabadságharc kormányzóként és pénzügyminiszterként is bizonyított szellemi vezére 1851. decemberében érkezett New Yorkba, ahol harmincegy díszlövéssel fogadták, az összes – akkor még csak harmincegy – amerikai állam nevében.

kossuth-nagy

Híre messze megelőzte, a város polgármestere, Ambrose C. Kingsland így köszöntötte üdvözlő beszédében:

Bemutatom Önöknek, polgártársaim, Kossuth Lajost, a magyar függetlenség magasztos képviselõjét, az emberi haladás bajnokát, az egyetemes szabadság ékesszóló hirdetõjét.

Itt készültek el januárban, illetve júliusban Kossuth-dollárok, amelyek mintegy elismervényül szolgáltak az adományokért.

5dollár1852a

Útjának kezdete után röviddel, 1852. februárjában felvételét kérte Cincinnati 133.számú szabadkőműves páholyába, de a rendhez való csatlakozást már évekkel korábban fontolgatta.

kossuth_szabadkomuves-1024x876

1852. júliusáig tartó útja során ötszáz beszédet mondott, de az iránta mutatott érdeklődés délre haladva egyre csökkent, részben amiatt, hogy a rabszolgaság kérdésében végig semleges maradt, mivel nem kívánt állást foglalni az Egyesült Államok belügyeiben.

terkep

Ettől függetlenül követői száma továbbra is jelentős volt, sőt, ő volt a második külföldi, (Lafayette márki után) aki valaha szót kapott a Kongresszusban. Szobrai máig megtalálhatóak a 318 milliós ország legnagyobb városaiban, így a washingtoni Capitoliumban is, de utcák egész sorát, sőt, városokat és megyét is neveztek el róla.

Kossuth, Mississippi

8041377_orig

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint mindössze 209 embernek otthont adó települést az 1840-es években New Hope (Új remény) néven alapították. Mai nevét Kossuth 1851-1852-ben tett amerikai látogatása után néhány hónappal kapta. A város főutcája természetesen Kossuth nevét viseli, 1909-ben alapított baseball-csapata, az Aggies pedig sikerrel öregbíti Kossuth hírnevét a tengerentúlon.

output_TBvxKa

Utazzon végig a városon a Google Street View-n:

Kossuth, Iowa legnagyobb területű megyéje

Kossuth Stature 1

A majdnem pontosan Nógrád megyényi (2524 km²) Kossuthot 1851-ben alapították, ma alig több, mint tizenötezren lakják. Szabadságharcosunk szobra a megye székhelyén, Algonában a megyegyűlés épülete előtt áll.

Kossuth, Wisconsin

Kossuth Town Hall

Az itt húzódó, főleg indiánok által részszállításra használt útvonal mellé először néhány francia építette fel faházait, majd más európai országokból érkezettek is csatlakoztak hozzájuk. 1852-ben mealapították városukat, leszakadva a szomszédos Manitowoc Rapids városáról. Új nevüket eldöntendő egy szavazást írtak ki, melyen toronymagasan a Kossuth név győzött. A város ma kétezer embernek ad otthont.

Kossuth Street, Union Hill, New Jersey

010311029

Union Hillt 1926-ban összevonták West Hobokennel, azóta a neve Union City. Az összevonás az utcanevek jó részében is változást hozott, így a Kossuth utca ma egyszerűen csak 33. utca néven ismert. A képeslap által nyújtott látványból mára ez lett, ugyanarról a pontról nézve:

És még meglévő Kossuth utcák egész sora

Colombus, Ohio:

Lafayette, Indiana:

Newark, New Jersey:

Baltimore, Maryland:

Haledon, New Jersey:

Piscataway Township, New Jersey

Camden, New Jersey:

 

Fotók és információk: eBayMississippi Markers, gfglaeve, Town of KossuthKossuth in AmericaZominumizmatika, New York Public Library

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik