Közélet

Lázár: egymilliárdért buszoztattuk a menekülteket, rámegyünk a Maccabi Játékokra

A Kormányinfó 26 elnevezésű, maratoni sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy:

  • két dolog is jöhet, a román kerítés és a horvát határzár
  • indul a földlicit
  • Tállai András megszerezte az 5. pozícióját is
  • az ORÖ-ügybe nem avatkozik be a kormány
  • szeretnénk, ha lenne Maccabi Játékok
  • 600 ezer menekült jöhet idén

Lesz Tesla-gyár? Nem lesz?

Eddig hallottuk ezt is, hallottuk azt is, Lázár János nem foglal állást, csak annyit mond, hogy a külgazdasági és külügyminiszter, vagyis Szijjártó Péter intézi az ilyen ügyeket. Nem lettünk okosabbak.

Csak a tulajdonos utasíthatott, a kormány nem

Amikor még Simicska és Orbán barátok voltak, leszóltak a HírTV-be és kézivezérelték? Lázár szerint ilyen utasításokat csak a tévé tulajdonosa adhatott, Giró-Szász pedig arról beszélt, a kormány ezt az értesülést már tegnap cáfolta.

A magánnyugdíj soha nem volt magántulajdon

Az egyéni nyugdíjszámlákról Lázár azt mondta, volt egy ilyen korábbi ígéret, de azt nem tudja, hogy hogy mi most ennek a vállalásnak az aktuális határideje, de utánanéz. Giró-Szász ehhez azt tette hozzá, hogy a magánnyugdíj-megtakarítások elvonását nem szabad államosításnak nevezni, ugyanis arról a pénzről soha nem mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy az a magánvagyon része lett volna.

Nagy a baj az erdőgazdaságoknál

Hat erdőgazdaság esetén indult Kehi-vizsgálat, ezek még nem zárultak le, Lázár is csak még egy munkaanyagot látott erről, ezután döntött arról, hogy mind a 22 erdőgazdaságra kiterjesztik a Kehi-vizsgálatot.

Az ellenőrzés anyagához majd az ellenzéki pártok is hozzáférhetnek, messze vannak még attól, hogy levonják a tapasztalatokat, de „nem néznek ki jól a dolgok.”

MTI, Koszticsák Szilárd
MTI, Koszticsák Szilárd

Visszaadtuk a horvát vonatot

Azért csak ma, mert eddig vizsgálták a magyar hatóságok, ezen menekültek és horvát rendőrök is érkeztek Magyarországra.

Jön a NAV-os akcióterv, Tállai megkapta az 5. pozícióját

Tállai NAV-átalakítása kormánybiztos is lesz, ebben szabad kezet kapott, hamarosan a kormány elé kerül egy ilyen vonatkozású akcióterv. 

Ezen kívül Tállai a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül Varga Mihály miniszterhelyettese, a tárca parlamenti államtitkára, adóügyekért felelős államtitkár lesz és az adóhivatal első embere is. De nyelvvizsgája nincs.

Az már biztos, hogy a megyei szintű NAV-igazgatóságok megszűnnek.

A kerítés nem jókedv kérdése

Mi van, ha a menekültek Románia felől is jönni fognak? Akkor oda is kerítést húz a kormány, bár nem jókedvében.

Nem követi Gyurcsányt

Lázárnak nincs arról véleménye, hogy Gyurcsány ma már támogatja a határzárat, egy-két hónappal ezelőtt pedig élesen bírálta, mert nem naprakész a volt kormányfő megnyilvánulásaiból. Azt sem kommentálta, hogy Merkel egy zárt tanácskozáson bírálta a határzárat.

A V4-ek még sosem volt ilyen erős

Megint kvótás, menekültes kérdés. Lázár szerint hiába nem voksolt egységesen az uniós kvótákra a V4, a miniszter szerint sosem volt még egységes és erős a V4-ek együttműködése.

Attól, hogy a németek menekülteket fogadnak be, nekünk nem kell őket befogadnunk.

A kormány az EU és a NATO mellett

Bombáznak az oroszok Szíriában, kérdés, hogy NATO-tagként mi a magyar álláspont. “A magyar kormány mindenben az EU és a NATO álláspontját osztja”, mondta Lázár.

Új államtitkár? Titok

Sajtóhírek szerint Ónodi-Szűcs Zoltán lesz Zombor Gábor utódja az egészségügyi államtitkárság élén, Lázár most úgy fogalmaz, majd Balog emberminiszter bejelenti, hogy valójában ki lesz az, de az előterjesztését már megtette a kormányfőnek.

Maccabi Játékok Budapesten

Lázár szerint jó esély van arra, hogy a magyar pályázat nyer, így 2019-ben Budapesten lehetnek a Maccabi Játékok, amiből a miniszter szerint pozitívan jöhetünk ki. Próba az olimpia előtt, nincs kimondva, de mindenképpen ez állhat a pályázás mögött.

Mit csinál az MSZP?

Lázár értetlenül áll azelőtt, hogy a baloldali MSZP most ellenzi a földprivatizációt, hiszen ezzel a nagybirtokot védik.

Lázár János kérdést kap a Kormányinfón
Lázár János kérdést kap a Kormányinfón

A fideszes szétlopásról

Van itt egy kijelentés:

Nem hiszem, hogy bármelyikünk is azt akarja, hogy ezen a pár százezer hektárom elkezdjünk gazdálkodni, és amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor a fideszes menedzsment lopja szét.

Lázár most erről azt mondja, hogy nem ez lesz az az eset, amit kihasználhatnak politikai ellenfelei, ugyanis ő csak azt mondta, hogy az állam ne végezzen földművelési feladatokat, mert azt nem lehet egy irodából csinálni.

Orbán lezárta a kormányátalakítást

Hiába cikkeznek arról, hogy Szijjártó alól kiszervezhetik a külügy egy részét, ő külgazdasági miniszter lenne, Németh Zsolt pedig külügyminiszter, Orbán kijelentette, lezártnak tekinti a kormányátalakítást. A következő tíz napban mindenki megkapja a kinevezését.

Ne hagyják, hogy kifogjon önökön ez a kvóta-dolog

Ugyanis az van, hogy az európai kvótarendszert csuklóból utasítja el a magyar kormány, a világkvótát nem, sőt, amellett kardoskodik. Ez annak az orbáni hat pontnak a része, amiről ide kattintva olvashat.

Indul az állami földek árverése

Először csak hat megyében, de indul a földlicit. Azért most, hogy a földműves minél hamarabb földhöz jusson, nehogy később Brüsszel más szabályok alapján kötelezze a földhöz-jutást hazánkat.

Ez nem szociálpolitikai intézkedés, a kikiáltási ár a piaci árnál 10, 20 százalékkal magasabb lesz.

Lop, csal, hazudik

Nem, nem Lázár János. Nem is a Fidesz, bár erről már beszélt korábban a miniszter, katt ide. A Kormányinfón azonban arról beszélt, hogy ma Magyarországon mindenki abból indul ki, hogy aki vállalkozik, az lop, csal, hazudik és nem akarja betartani a rá vonatkozó jogszabályokat.

Ezért a jövőben vállalkozási tevékenységhez nem kell engedélyre várni, csak el kell kezdeni a vállalkozást, utólag majd ellenőriz az állam.

Nem olimpia, de pályázunk rá

Stadion van elég, úgyhogy a kormány döntött arról, hogy 2019-ben pályázik a Maccabi Játékokra, Lázár szerint erre 2 milliárd forintot szánnak.

Egymilliárd buszokra

A MÁV-nak 524 millió, a BKV-nak 160-200 millió, a Volán-társaságoknak összesen 200 millió forint a költsége a buszok biztosításával a menekültek szállításához, jelentette be Lázár.

Ezt a bruttó több mint egymilliártd forintot a költségvetés rendezi majd.

Tudják azt, miben utazik most Lázár János?

Bürokrácia-csökkentésben, ami olyan, mint a rezsicsökkentés, csak még annál is jobb. Ez most a miniszter szívügye, hogy egyszerűbb legyen az ügyintézés. Az a terv, hogy mindent, ami az állammal kapcsolatos, azt a kormányablakban el lehessen intézni.

Véget ér a 150 éves, Pató Pál úri gyakorlat.

Néhány példa: ingyenes lenne a diákigazolvány és felsőoktatási jelentkezés díját is eltörölnék. Arról nem esik szó, de az itt kieső pénzt valahonnan majd pótolnia kell a költségvetésben. Összességében tízmilliárd forintról beszélünk, mondja Lázár.

Orbán utazik

Jövő héten a kormányfő ott lesz az Európa Tanács ülésén, ahol ki nem találnák, de a menekültválság lesz a fő téma. Kapcsolódó hír, mindig elmondják a Kormányinfón is, hogy Magyarország ellenzi a kvótarendszert, mert az nem oldja meg a problémát, a határvédelem a legfontosabb feladatunk.

Már majdnem 100 százalékos a határzár

Idén nem 80 ezren jöttek, ahogy arra számítottak, hanem több mint 330 ezren, az év végéig pedig akár 600 ezren is. A magyar-szerb határ felől már nem próbálkoznak, sokkal inkább a horvátoktól, de az ottani határzár is 99 százalékban elkészült már, nemzetközi egyeztetések zajlanak arról, hogy lehetne lezárni a horvát határt.

Ismét odaszúrunk a horvátoknak, Lázár kijelenti, hogy az embercsempészek a horvát hatóságokkal együttműködve tolják a menekülteke a magyar határra, ezt rendőrségi és titkosszolgálati értesülések is megerősítik.

A V4 országai közösen védenék a horvát-magyar határt, erről Pintér Sándor belügyminiszter egyeztet az érintettekkel.

Jön a gyorsút

A kormány bevezet egy új úttípust, ami a gyorsút lesz. Az ötlet a fejlesztési minisztertől származik, többnyire a megyeszékhelyeket kötik majd össze az autópályákkal. Lázár bejelentette, hogy több hulladékégető is épül majd az országban és 365 új traffipax is.

Lázár azzal kezdi, hogy a kormány nevében újfent elbúcsúzott Göncz Árpádtól, és felajánlotta a családnak a kormány segítségét. Majd rátért a kormányülések ismertetésére, elmondta, hogy hónapok óta minden ilyen ülés a menekülthelyzet aktuális állásával kezdődik, minden más csak utána jön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik