Pénzügy

Most kiderül, reszeltek-e a magánnyugdíjpénztáraknak

Malacpersely (malacpersely, )
Malacpersely (malacpersely, )

Akasszák honlapjain közzétett információk szerint mind a négy magánnyugdíjpénztárnál elérte a tagdíjfizetők aránya a 70 százalékos minimumot szeptemberben .

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) most törvényi kötelezettségének megfelelően a szeptember 30-i – és az azt megelőző hónapok – adatainak ismeretében áttekinti, hogy a hazai piacon tevékenykedő magánnyugdíjpénztárak megfelelnek-e a 70 százalékos tagdíjfizetési szabálynak – mondta az MTI-nek Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője.

A lét a tét

A magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény 2015. január 1-jén hatályba lépett módosítása szerint jogutód nélkül, végelszámolással megszűnik az a pénztár, amelynél a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken.

Binder István elmondta: a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizető tagok arányát 2015. szeptember 30-át követően köteles vizsgálni az MNB az azt megelőző 6 hónap vonatkozásában. E kötelezettségének való megfelelés érdekében az MNB határozatban havi adatszolgáltatási kötelezettséget írt elő a magánnyugdíjpénztárak számára. Figyelemmel arra, hogy az első vizsgálandó hónap 2015 áprilisa, az MNB jelenleg az első 5 hónap vonatkozásában rendelkezik a magánnyugdíj-pénztári tagdíjfizető tagok arányáról adatokkal.

Így kell értelmezni

A jegybank 2015. április 24-én állásfoglalást adott ki a 70 százalékos szabály értelmezése kapcsán. Az MNB álláspontja szerint – a magánnyugdíjpénztárak működéséről rendelkező törvény, vagyis az Mpt. alapján – az előírás betartásának megállapításához a magánnyugdíjpénztáraknál az adott hónapra vonatkozó tagdíjat megfizető pénztártagok számát el kell osztani az összes pénztártag számával olyan módon, hogy “az összes pénztártag száma” alatt az adott hónap végi taglétszám értendő.

Amennyiben az adott hónapban a tag a tagdíjfizetési kötelezettségét nem teljesítette, akkor az adott hónap tekintetében attól függetlenül nem-fizetőnek minősül, hogy utóbb esetlegesen rendezi tartozását (elkerülendő például a hozam terhére történő pénztári költségérvényesítést). A tagdíj előre történő – esedékesség előtti – megfizetésének esetleges gyakorlatát az MNB elfogadhatónak tartja, összhangban azon polgári jogi alapvetéssel is, miszerint a jogosult a pénztartozás teljesítési idő előtt felajánlott teljesítését köteles elfogadni. Előbbiek alapján például az előre megfizetett havi tagdíjjal érintett tag tagdíjfizetőnek minősül – ismertette a szóvivő.

Átlagban kell meglennie a 70 százaléknak

Egy példán levezetve ez azt jelenti, hogy ha áprilisban 60, májusban 70, júniusban 75, júliusban 75, majd augusztusban 80, végül szeptemberben újra 60 százalék a fizetők aránya, akkor a hat hónapos átlag pont 70 százalék. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy – egyes téves korábbi sajtóhírekkel ellentétben – akár két egymást követő hónapban is 70 százalék alatt lehet a fizető pénztártagok aránya, ha az azt követő vagy megelőző hónapokban ezt ellentételezve jóval magasabb volt ez a mutatószám.

Amennyiben viszont egymást követő két hónapban az előbbiek szerint számított 6 hónapos átlag 70 százalék alá esik, az MNB-nek vissza kell vonnia az érintett magánnyugdíjpénztár tevékenységi engedélyét az Mpt. előírása alapján, a pénztár közgyűlésének pedig döntenie kell a végelszámolásról – mondta Binder István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik