Belföld

Eltűnt Rogán blikkes szobra

De hamarosan visszatér a belvárosi Rikkancs.

Necces szobrot avatott szeptember végén a Hild téren a kerület polgármestere, Rogán Antal. Az életnagyságú, háromszáz kilós mű a Rikkancs címet viseli. „A micisapkás, rövid nadrágos, rongyos bakancsos fiú alakját az a fiú ihlette, aki a húszas években a Kálvin téren árult újságot” – ezt az Indexnek mesélte a művész, Szőke Lajos.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A kortárs politika azonban eklektikát csempészett a kompozícióba: az eredeti tervvel ellentétben nem Az Est, hanem a Blikk neve került a fiú kezében lévő bronzújság fejlécére.

Az említett hírportál cikke a bulvárban előszeretettel szereplő polgármester és a Blikk közötti baráti viszonyban látja a sajátos aktualizálás okát.

Belvárosi Rikkancs

Bő két hét köztéri álldogálás után ma reggelre eltűnt a szobor.

A Belváros sajtófőnöke nyugtatott meg bennünket, hogy az amúgy tízmillió közforintot felemésztő alkotás nem fémtolvajok martaléka lett, még csak nem is a szoborparkba menekült a verbális támadások elől, hanem posztamenst kap, s valószínűleg csütörtökön, de legkésőbb pénteken ismét eredeti helyéről emlékeztet a múlt századra meg a mostanira.

Salgótarjánban vitték a bronzot

Három bronzszobrot loptak el Szabó Noémi szobrászművésztől salgótarjáni házának udvaráról. A tolvaj által feldarabolt alkotásokat egy színesfém-átvevőhelyen foglalták le a rendőrök, a gyanúsítottat elfogták – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Dankóné Nagy Éva elmondta, hogy a ház bekerített udvaráról keddre virradóra lopták el a művész alkotásait, a botszobor-installációkat a tettes levágta talapzatukról.

A rendőrök a helyszíni adatgyűjtés alapján perceken belül azonosították a tolvajt, a 18 éves fiatal az előállítása után elismerte a bűncselekmény elkövetését. A gyanúsított mintegy 400 ezer forintos kárt okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik