Élő Közélet

Kiterjeszti a kormány a válsághelyzetet, jöhet a horvát határzár

A nap, amikor csődöt mondott Horvátország

Tegnap óta a macedón-szerb határról már nem Horgasra, hanem a szerb-horvát határra buszoztatják a menekülteket.

Horvátországban többször is áttörték a rendőrkordonokat a menekültek, például Tovarniknál is.

Többen Magyarország felé indultak, eddig nagyjából 200-an, de hajnalban többen is útra kellhetnek Pélmonostorból, ahol most egy laktanyába zsúfolták össze őket.

Este hétig 9200 menekült érkezett Horvátországba. A horvát rendszer összeomlott, ők is határzárban gondolkodnak. A horvát rendszer összeomlott, nem bírnak megbirkózni a menekültekkel.

Szijjártó Péter pedig bejelentette: kiterjesztették a válsághelyzetet Somogyra és Baranyára, a fizikai határzár pedig épül majd a horvát határra is.

Nem a regisztrációra

Az m1 szerint nem engedik magukat regisztrálni a menekültek a horvát-szlovén határon.

Kormányszóvivő: félretájékoztatási kampány zajlik az országgal kapcsolatban

Meg kell szakítani a migrációs láncolatot, hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányszóvivő az m1-en. A menekültek mozgatása szervezett folyamat, ha nem tudjuk ezt a láncolatot minden érintett részvételével megszakítani, „akkor nagyon nehezen fogunk tudni szembeszállni (…) azzal, amivel szemben állunk; ez az emberek továbbra is jönnek”, jelentette ki, hozzátéve, „lehetőleg Görögországban kell megállítani az egész folyamatot”.

Illegális bevándorlás - Szerbia

A kormányszóvivő szerint a közösségen kívüli államok mellett alapvető problémák vannak az európai uniós hozzáállással is; fel kellett volna készülni erre a helyzetre, ráadásul „egy alapvető félretájékoztatási kampány is zajlik az országgal kapcsolatban”, és az ilyen hírekből vonnak le következtetéseket meghatározó személyiségek.

Lehet minket hibáztatni az előállt helyzetért, de az egészen biztos, hogy egy dolog valóságos: Magyarország felkészült, vagy legalábbis igyekezett a legjobban felkészülni arra, hogy szembenézzen ezzel a kihívással, a körülöttünk lévő országok pedig láthatóan nem, fogalmazott Kovács Zoltán.

A képen bevándorlók várakoznak, hogy nyilvántartásba vegyék őket egy presevói fogadóállomáson. (MTI/EPA/Djorde Savic)

Bakondi: rendőröket csoportosítottak át Baranyába, Somogyba

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az m1-en közölte, erre anélkül került sor, hogy “meggyengítettük volna jelentősen a kerítéseink védelmét a szerb szakaszon”, az átvezényelt erők létszámával kapcsolatos kérdést azonban elhárította.

Ugyanakkor jelezte: a válsághelyzet kihirdetésével együtt megkezdték a felkészülést a magyar-horvát határ műszaki védelmének megerősítésére. Kissé tisztázatlan még a helyzet, hogy mi történik Horvátországban, tette hozzá.

Pélmonostorra érkeznek a horvát vonatok, tele menekültekkel

A magyar határ melletti település laktanyájában több mint kétezren vannak, a katonai objektumot hatszáz főre tervezték. Nincs víz, nincs áram, tíz mobilvécét vittek a helyszínre.

Ez egy nyitott terület, a menekültek nem is maradtak ott, bár először azt hitték Szlovéniában vannak, bár utána megtudták, hogy arra a határ zárva van. A pélmonostori rendőrök úgy tudják, a céljuk így Magyarország, helyi információk szerint hajnalban indulhatnak.

Jöhet a horvát határzár is

Határzárat helyezett kilátásba Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtök este arra az esetre, ha továbbra is annyi menekült érkezik Horvátországba, mint csütörtökön. A politikus a horvát-szerb határ közelében fekvő Stari Kunjevci településen tartott sajtóértekezletén, illetve egy külföldi újságírónak nyilatkozva azt üzente a menekülteknek, hogy ne menjenek Horvátországba.

“Ne gyertek többet ide, maradjatok Szerbiában, Macedóniában és Görögországban. Innen nem tudtok Európába menni. Az autóbuszok nem tudnak oda vinni benneteket”, mondta Ostojic az index.hr hírportál szerint. Megerősítette, hogy a szomszédos Szlovénia lezárta határait, és nem létezik olyan tranzitfolyosó, amelyen a menekültek Horvátországon keresztül eljuthatnának Nyugat-Európába. “Nekünk úgy kell eljárnunk a menekültekkel szemben, mint olyan országnak, amely tagja az Európai Uniónak”.

A miniszter utalt arra, hogy ha volna személyi okmányuk, útlevelük és vízumuk a bevándorlóknak, probléma nélkül átutazhatnának az országon. “Addig azonban nem mehetnek tovább, amíg a menekültügyi eljárást le nem folytatjuk, és az is biztos, hogy egy ország sem fog beengedni ekkora embertömeget”, tette hozzá. A horvát belügyminisztérium adatai szerint csütörtökön 19 óráig 9200 illegális bevándorló lépett Horvátország területére.

A menedékkérők azután indultak meg Szerbiából az általuk eddig elkerült Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a magyar-szerb határon – amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezer határsértő lépett magyar területre – kedden nulla órakor jogi határzárat léptettek életbe. Horvátország területére lépve a menekültek egyúttal az Európai Unió területére is léptek, bár még nem jutottak be a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelynek a Horvátországgal szomszédos Magyarország és Szlovénia is tagja.

Görögországot bírálta a horvát kormányfő

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök élesen bírálta Görögországot csütörtökön, amiért a déli uniós tagállam migránsok ezreit engedi be a schengeni övezetbe.

“Ez valamiféle bosszú Németországgal és Európával szemben?” – tette fel a kérdést a horvát kormányfő Zágrábban helyi médiajelentések szerint, a görög adósságválsággal kapcsolatos politikai feszültségekre utalva.

“Görögország a schengeni övezet határországaként megengedi, hogy több ezer olyan ember érkezzen hajókkal szigeteire, akiknek az élete nem forog veszélyben” – mondta Milanovic, kiemelve, hogy Törökország – ahonnan a migránsok Görögországba érkeznek – biztonságos országnak számít.

Folyamatosan érkeznek a menekültek Baranyába

A bama.hu szerint a megyei rendőrkapitányság sajtószóvivője azt mondta, a megyében 80 km szárazföldi határszakaszt, összesen 142 km-nyi szakaszt védenek. Kisebb csoportokban még most is érkeznek a menekültek, éjszaka is megfelelő számú erőt vezényelnek a helyszínekre.

Változás jöhet a horvát-magyar kapcsolatokban

Szerbia és Horvátország jól együtt tud működni egymással a menekültválság kezelésében, de a magyar-horvát kapcsolatokban nagyobb problémákra kell számítani a két ország határán építendő kerítés miatt, jelentette ki Aleksandar Vucic szerb kormányfő.

“Hamarosan változásra lehet számítani a horvát-magyar viszonyban. Ez az ügy jóval túlnő majd Szerbia és Horvátország kapcsolatain. A magyarok bejelentették, hogy kerítést fognak építeni a horvát határra, de ez nem csak a kerítésről szól. Csak várjanak, meg fogják látni, mi fog történni” – nyilatkozta az Egyesült Államokban tartózkodó Vucic a Hina horvát hírügynökség beszámolója szerint.

Vucic azt is elmondta, hogy Szerbia és Horvátország kormányfői és belügyminiszterei egyeztetnek egymással a menekültválság kezeléséről, és ő is kapcsolatba lép majd horvát kollégájával, ha a helyzet megkívánja ezt. A szerb kormányfő közölte, John Kerry amerikai külügyminiszter találkozójuk során dicsérte a válság szerb kezelését.

HUNGARY-SERBIA-EU-MIGRATION

Ha az Európai Unió átfogó megoldást talál a menekülthelyzetre – fejtette ki Vucic -, akkor Szerbia is képes  lesz  eleget tenni az ebből fakadó elvárásoknak. Vucic szerint országa most olyan körülmények között védelmezi az európai értékeket, hogy eközben egyes EU-tagállamok magatartása minden, csak nem európai. “Ez olyasvalami, amit nem tudunk megérteni és elfogadni” – tette hozzá.

Az úgynevezett “nyugat-balkáni útvonalat” választó migránsok többsége korábban a szerb-magyar határt átlépve utazott tovább Észak- és Nyugat-Európa felé. A szigorított magyar határvédelem miatt azonban az utóbbi napokban Szerbia felől egyre többen Horvátországon és Szlovénián keresztül próbálnak továbbutazni. Horvátországba szerda reggeltől csütörtök délutánig 7300 illegális bevándorló érkezett.

Kép: Europress Fotóügynökség

Lettország beadta a derekát

Lettország elfogadja a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvótarendszer felállítását a rigai kormány csütörtöki döntésének értelmében.

Laimdota Straujuma lett kormányfő elmondta, a csütörtöki rendkívüli kabinetülésen úgy döntöttek, hogy az európai bizottsági elnök által ismertetett javaslatcsomagban foglaltakkal összhangban önkéntesen befogadnak 526 menekültet az országba.

Pillanatkép Horgosról

Tegnap összecsapás volt, ma béke honol a szerb-magyar határ ottani szakaszán.

Illegális bevándorlás - Horgosnál enyhült a feszültség

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kiterjesztik a válsághelyzetet Magyarországon

Szijjártó szerint nyolc és fél hónapig Magyarország állta a sarat Ehhez képest mi történt Horvátországban? A rendszer egy nap alatt összeomlott, jelentette ki a külügyminiszter. De ha a horvát miniszterelnök nem Magyarországot támadta volna az elmúlt egy hétben, hanem felkészülnek, akkor lehet, hogy tovább bírták volna egy napnál.

A horvátok a magyar és a szlovén határ felé szállítják a menekülteket, Szijjártó szerint azért, mert a horvátok úgy fogalmaztak, „mégis Magyarország van a legközelebb.” Szerinte a horvátok a mai nappal bebizonyították, hogy alkalmatlanok a schengeni csatlakozásra.

Baranyára és Somogy megyére is kiterjesztette a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, épül tovább a fizikai határzár is. Ezen kívül a magyarok bekérették a horvát nagykövetet is.

Senki nem halt meg Tovarnikban

Napközben elterjedt a hír, amikor a menekültek áttörték a rendőrkordont, hogy nagy valószínűséggel meghalt egy menekült, a 24.hu helyszíni tudósítójának is ezt mondták. De három halálos áldozatról is volt szó.

Horvát portálok most azt írják, Ranko Ostojić belügyminiszter ezt cáfolta. Az történt, hogy a nagy hőség miatti kimerültség miatt három ember kért orvosi ellátást, de senki nem halt meg.

Oroszország besegít a szerbeknek

Öt új tűzoltóautót adományozott Oroszország a menekültáradattal küzdő Szerbiának, jelentette be Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter. A Tanjug hírügynökség tájékoztatása szerint egy járművet azonnal a macedón határ mellett lévő Presevo városba, egy másikat pedig a szerb-magyar határ közelében fekvő Magyarkanizsára küldtek. Mindkét városban befogadóállomásokat alakítottak ki a menekültek számára. A többi tűzoltóautót a nemzeti parkokban fogják használni.

Alekszandr Csepurin szerbiai orosz nagykövet jelképes gesztusnak nevezte országa adományát, és azt mondta, hogy Moszkva további segélyszállítmányokat fog küldeni a migrációs válság által érintett területekre. Az öt tűzoltóautó értéke nagyjából hárommillió dollár (824 millió forint). Szerbiát sok szál fűzi történelmi szövetségeséhez, Oroszországhoz, a két ország a közös vallás és a szoros kulturális kapcsolatok miatt is közel áll egymáshoz. Szakértők szerint Belgrád célja ugyanakkor az uniós csatlakozás, és a Brüsszellel való jó viszony fenntartása.

Képeken a Baranyába érkezett menekültek

Illegális bevándorlás - Kétszáz migránssal szemben intézk

Illegális bevándorlás - Kétszáz migránssal szemben intézk

Rendőri intézkedés illegális bevándorlókkal szemben a Baranya megyei Illocskán. A külföldiek a jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni, így a rendőrök előállították őket, és idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek velük szemben. MTI Fotó: Lendvai Péter

Finnország fokozza az ellenőrzését a svéd határon

A finn belügyminiszter bejelentette csütörtökön, hogy az ország hatóságai fokozzák a menekültek ellenőrzését a svéd határon a menedékkérők megnövekedett számára tekintettel.

Petteri Orpo az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a rendőrség, a határőrség és a bevándorlásügyi hatóságok fokozottan ellenőrizni fogják a külföldieket a svéd határvidéken, amivel az a céljuk, hogy kapcsolatba lépjenek a hivatalos okmányok nélkül Finnországba érkező valamennyi személlyel, és elirányítsák őket az ország északi részén, a határ közelében lévő befogadóközpontba.

Finnországban az utóbbi időben a menedékkérők számának jelentős növekedését lehet tapasztalni. Túlnyomórészt irakiak érkeznek, és Svédországon, a haparanda-tornói határátkelőn keresztül érik el az országot. A finn bevándorlásügyi hatóságok adatai szerint hetente közel 1200-an lépik át a határt ezen az útvonalon. Finnország az idén 25-30 ezer menedékkérőre számít, ami 7-8-szorosa a tavaly egész évben benyújtott menedékkérelmek számának.

A finn belügyminiszter azt mondta, a kormánynak pillanatnyilag nem áll szándékában visszaállítani az állandó határellenőrzést, ugyanakkor hozzátette: ha szükséges, hazája készen áll ezt megtenni. Orpo beszélt arról is, hogy Finnország szeretné felgyorsítani a menedékkérelmek elbírálását, és azonnal kiutasítani azokat, akik nem jogosultak a menekültstátusra. Ezzel azokra az európai menedékkérőkre utalt, akiknek nincs esélyük arra, hogy menekültstátust kapjanak.

Finnországba viszonylag nagy arányban próbálnak meg eljutni iraki menedékkérők, miután  az év első felében benyújtott 548 iraki kérelem 54 százalékát pozitívan bírálták el a finn hatóságok, míg Svédországban 33 százalék volt ez az arány.

Szinte kiürült a röszkei átkelő szerb oldala

Tanácstalanság, csendes tiltakozás, pakolás és útra kelés jellemezte a csütörtöki napot a röszkei határátkelő szerb oldalán, amely estére szinte teljesen kiürült. Az MTI tudósítójának becslése szerint körülbelül 300 menekült tartózkodhat még a helyszínen.

Az M5-ös autópályán fekvő átkelő teljesen kihalt volt, és csupán egy tucatnyian voltak még a két – az autópályán fekvő új és a régi – határátkelőhely közötti füves területen, ahol az előző éjszakát még körülbelül háromezren töltötték. Azok a menekültek, akik még nem indultak el, hogy más útirányt keressen az Európai Unióba, a régi határátkelőhelynél gyűltek össze.

Délután 20-50 fős csoportok ülősztrájkot tartottak, majd emberi jogi aktivisták felhívására “Nyissátok ki a kapukat”, “Szabadság”, “Testvériség, egység” és “Köszönjük, Szerbia” felkiáltásokkal követelték, hogy engedjék be őket Magyarországra.

Az aktivisták próbálkozásai akkor értek véget, amikor megérkezett Bratislav Gasic szerb védelmi miniszter, aki a szerb hatóságok eddig tanúsított magatartását méltatta. Kiemelte, hogy Szerbia továbbra is tartja magát a nemzetközi elvárásokhoz és konvenciókhoz, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a migránsoknak továbbra is elfogadható körülményeket biztosítson.

A politikus távozása után az addig a határkaputól, illetve a menekültek által szerdán megostromolt kapu helyett állított gyorstelepítésű drótakadálytól alig 20 méterre álló szerb rendőrsorfal is feloszlott, és csak néhány szerb rendőr maradt a helyszínen.

Mikola: az EU magára hagyta Magyarországot

Az EU magára hagyta Magyarországot a schengeni határok védelmében, holott Magyarország elvárná, hogy Európa inkább segítse, mint kritizálja – mondta Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár csütörtökön az M1-en.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kifejtette: a visegrádi partnerekkel folytatott szerdai egyeztetései alkalmával megállapodtak abban, hogy a jelenlegi helyzet a kezdete egy olyan folyamatnak, amelynek kezelésére Európának fel kell készülnie.

A megbeszéléseken elsősorban a kvótákról volt szó, és a visegrádi csoport (V4) tagjai (Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Lengyelország) egyértelműen elutasították a kötelező kvóták bevezetését, és az önként vállalt kötelezettségek terve sem nyerte el a felek tetszését – idézte fel.

Közölte: felmerült, hogy ha Magyarországra kétezer embert telepítenének, vélhetően ők “másnap már mennének Németországba, nem köthetjük meg őket”. Hozzátette: teljesen végiggondolatlan ez a rendszer, és a V4 nem tudja elfogadni ezt a megközelítést.

Mikola István ugyanakkor kijelentette: Magyarország tagja az európai közösségnek, és az ott születő többségi döntések “ránk nézve kötelezettséget is jelentenek”.

Magyarország arra törekszik, hogy ebben a nehéz helyzetben is minden jogszabályt betartson, és eddig eleget is tudott ennek tenni, bár ennek ára van, hiszen “rendőrséget kell bevetni, vízágyúkat kell bevetni, könnygázt kell bevetni ahhoz, hogy ezeket a fiatal harcosokat visszatartsuk” – mondta.

Megjegyezte: azokon, “akik ilyen ötkilós betondarabokat dobálnak tizenöt-húsz méterre, hát nem látszik az a több ezer kilométeres gyaloglás”. Az államtitkár hangsúlyozta: Európa nem képes ezt a helyzetet kezelni, nincs közös megoldás, “magunkra hagytak bennünket sajnos a schengeni határok védelmében”.

A horvátok megoldották, ránk tolják a menekülteket

A horvát miniszterelnök szerint Magyarország és Szlovénia felé fogják irányítani a menekülteket.

Horvátországból az éjszaka folyamán több menekült is érkezhet Baranya megyébe, több rendőr is érkezett a helyszínre. Illocskától csak néhány kilométerre van a zöldhatár, de a délszláv háborút követően lehet még olyan terület, amit nem aknamentesítettek.

Itt még nincs magyar kerítés, de lehet, hogy lesz.

Szlovénia is célpont

A horvát-szlovén határra érkezett csütörtök délután a migránsok egy csoportja, ők Zágrábból indultak útnak a nap folyamán. Horvát és szlovén médiajelentések szerint összesen 5-600 migráns tart Szlovénia felé, többségük éjszaka érhet a határra.

A szlovén tévé felvételei szerint egyelőre kevesen érték el a Zágrábtól 30 kilométerre nyugatra lévő breganai határátkelőt, ők feltételezések szerint autóstoppal juthattak el oda. Szlovén médiaértesülések szerint a több száz ember Zágrábból indult Bregana felé, miután korábban a szerb határtól a horvát fővárosba szállították őket.

A szlovén hatóságok közölték, nem fogják hagyni a migránsok ellenőrizetlen ki-beáramlását, és biztosítani fogják belépésük megfelelő felügyeletét. A migránsok érkezésére készülve a határ mentén – amely egyúttal a schengeni övezet külső határa is – már kijelölték a tervezett regisztrációs pontokat és fogadóállomásokat.

Mirko Cerar kormányfő leszögezte, hogy országa biztosítani fogja a schengeni határt Horvátország felé. A szlovén határőrség vezetője, Peter Skrebl pedig úgy fogalmazott, Szlovéniában nem fognak ezrek gyalogolni az autópályán. A rendőrség közlése szerint a határt illegálisan átlépőket visszatoloncolják Horvátországba, hacsak nem nyújtanak be menedékkérelmet Szlovénia területén.

A ljubljanai kormány a helyzet miatt elnapolta péntekre tervezett ülését.

Már 200 menekült Baranyában

Mintegy kétszáz menekülttel szemben intézkedett a rendőrség csütörtökön Baranyában, tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság az MTI-t. A közlemény szerint a bevándorlók a magyar horvát határ baranyai szakaszán, a zöldhatáron át jöttek Magyarországra.

A külföldiek a jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni, így a rendőrök előállították őket, és idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek velük szemben. A rendőrség a szükséges erőkkel és eszközökkel jelen van a térségben, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot.

Az MTI tudósítója a határ közelében úgy értesült, hogy a menekültek Baranyában Illocska, Old és Sárok térségében jelentek meg. Az M1 tudósítója csütörtök este jelentette, hogy mintegy kilencszáz illegális migránst szállító vonat közeledik a magyar határhoz közeli Pélmonostorra (Beli Monastir).

Megérkeztek az első buszok Pélmonostorra

A 24.hu tudósítója szerint négy, menekültekkel teli nagy és hat kisbusz érkezett a magyar-horvát határ közelében fekvő településre, a laktanyához. A buszokról egyből a katonai objektumba terelik a menekülteket.

Olvasói sztorik