Élő Közélet

Kiterjeszti a kormány a válsághelyzetet, jöhet a horvát határzár

ENSZ-főbiztos: nemzetközi jogokat sértett Magyarország

A migrációs válságot érintő intézkedéseivel Magyarország nemzetközi jogokat sértett – jelentette ki Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön. A magyar kormány politikáját idegen- és muzulmánellenesnek nevezte.

“Megrémítenek a magyar hatóságok által hozott kegyetlen és egyes esetekben törvénytelen intézkedések, amelyek az utóbbi napokban születtek” – fogalmazott az ENSZ emberi jogi képviselője, utalva arra, hogy a hatóságok nem engedélyezik a migránsoknak az ország területére való belépést, őrizetbe veszik őket és “aránytalan erőszakot” alkalmaznak velük szemben. Felrótta, hogy “a hatóságok újságírókat támadnak meg és videoanyagokat foglalnak le tőlük.”

Al-Husszein szerint azok az új törvények, amelyek értelmében az illegális határátlépés bűncselekménynek minősül, nem összeegyeztethetők azzal, amit Magyarország az emberi jogok betartása terén vállalt. Az Európai Unió országaiba igyekvő közel-keleti és afrikai menekülteknek nincs más lehetőségük, mint hogy embercsempészekre hagyatkozzanak – tette hozzá.

A főbiztos felszólította az EU-t, sürgősen hozzon az emberi jogokat jobban szem előtt tartó intézkedéseket, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy mindeddig nem sikerült határozott, elvi alapokon nyugvó lépésekről döntenie a válság kezelése érdekében.

Szijjártó szerint elfogadhatatlan az ENSZ-főbiztos kijelentése.

Rendőri készültség Röszkénél

Rendőrök a lezárt röszkei közúti határátkelőhely újjáépített kerítésénél 2015. szeptember 17-én. A határ vajdasági oldalán több száz migráns várakozik napok óta. Előző nap könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Illegális bevándorlás - Rendõri készültség a röszkei át

Görögország visszautasította a magyar bírálatokat

A görög külügyminisztérium visszautasította a migránsválság kezelésével kapcsolatos magyar bírálatokat, és “durva cinizmussal” vádolta Magyarországot csütörtökön kiadott közleményében.

Konsztantinosz Kutrasz külügyi szóvivő a dokumentum szerint hangsúlyozta, hogy Athén nem tudja megérteni a magyar tisztségviselők Görögország elleni kirohanását, és a magyar biztonsági erők menekültekkel, köztük gyerekekkel szembeni – az ENSZ főtitkára szerint “elfogadhatatlan” – viselkedését.

A magyar kormány korábban annak a véleményének adott hangot, hogy a görög hatóságok nem tesznek meg mindent a határok védelme és az Európába irányuló menekült- és migránsáradat megfékezése érdekében.

“Az erőszak és a fegyveres járőrök alkalmazása, és a háború ártatlan áldozatainak a balkáni aknamezőkre való visszalökése nem elfogadható viselkedés egy európai uniós tagállam részéről” – olvasható a görög külügy által kiadott közleményben.

Kutrasz rámutatott ugyanakkor, hogy egyik ország sem képes egyedül megbirkózni “a  példátlan menekültválsággal”, Görögország pedig a maga részéről mindent megtesz, ami emberileg lehetséges. A görög külügyi tárca szerint az Európai Uniót elérő menekülthullám okozta krízis megoldásához “emberségre, együttműködésre, szolidaritásra” és az uniós hatóságok munkáinak összehangolására lenne szükség, “nem pedig durva cinizmusra, provokatív nyilatkozatokra, erőszak használatára vagy a hidegháborús falakhoz való visszatérésre”.

Sidnél akadálytalanul be lehet jutni Horvátországba

Migránsok mintegy százfős csoportja akadálytalanul átjutott a szerbiai Sid város térségében a zöldhatáron keresztül Horvátországba – jelentette csütörtök délután a Tanjug szerb hírügynökség a helyszínről.

A férfiakból, nőkből és gyermekekből álló csoport a kukoricáson keresztül kelt át a határon, azon az útvonalon, amelyen az elmúlt huszonnégy órában már számos társuk átjutott horvát területre.

A határon csütörtök délután átkelt migránsok gyalog folytatták útjukat a horvát oldalon fekvő Tovarnik település vasútállomására, ahonnan napközben 14 autóbusszal szállították tovább a menedékkérőket Vinkovce településre.

Szófia katonákat vezényelt a bolgár-török határra

Mintegy ezer katonát vezényelt Bulgária a bolgár-török határra – közölte csütörtökön a belügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője. A törvényhozás a nap folyamán később szigorította az embercsempészetért kiszabható büntetéseket.

Georgu Kosztov, a tárca főtitkára elmondta, hogy a migránsválság miatt kialakult bonyolult helyzet tette szükségessé a hozzávetőleg ezer katona kivezénylését a bolgár-török határra. Hozzátette, a katonák a rendőri erőkhöz csatlakoznak, hogy járőrözési feladatokat lássanak el.

Bulgária és Törökország között 259 kilométeres határ húzódik, amelynek 30 kilométeres szakaszát szögesdrót védi. A szófiai kormány 2015 elején bejelentette, hogy ezt a kerítést 130 kilométerrel meghosszabbítja, így akarva csökkenteni az országba érkező menekültek számát.

Mintegy ezer menekült gyűlt össze az elmúlt napokban az északnyugat-törökországi Edirne térségében, a bolgár-görög határ közelében – állapította meg az AFP francia hírügynökség a helyszínen. Ezek az emberek Görögországon keresztül Macedónia és Szerbia felé szeretnének továbbhaladni, hogy eljussanak Nyugat-Európába.

Miért törték át a rendőrkordont Horvátországban?

Áttörte a horvát rendőrségi kordont és gyalog indult a horvát-szerb határ menti Tovarnikból a tőle északnyugatra fekvő Vinkovce irányába menekültek egy csoportja, ezt eddig is tudtuk.

A beszámolók szerint a menedékkérők azért indultak útnak a vasútvonal mentén, mert elégedetlenek voltak azzal, hogy sokat kell várakozniuk a buszokra és a vonatra. A 24 sata című napilap arról számolt be, hogy elfogyott a víz és az élelmiszer, továbbá a migránsok meg vannak ijedve. Reggel óta nem kaptak semmilyen információt. Azért indultak el gyalog, mert azt hitték, vissza akarják őket toloncolni Szerbiába.

Ruza Veselcic Sijakovic, Tovarnik járás elöljárója a sajtónak úgy nyilatkozott: nagyon sajnálja ezeket az embereket, de a helyieknek korlátozottak a lehetőségeik.

A településnek mindössze 1500 lakosa van – mondta. Horvátországba szerda reggeltől csütörtök délutánig 7300 illegális bevándorló érkezett.

Tizenkét ponton folyik az osztrák határellenőrzés

Burgenland tartományban Miklóshalma (Nickelsdorf), Sopronkeresztúr (Deutschkreutz), Csajta (Schachendorf), Köpcsény (Kittsee), Pomogy (Pamhagen), Rőtfalva (Rattersdorf) és Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) településeknél folyik a határellenőrzés. A belügyminisztérium egyelőre nem közölte, hogy miképpen fogja megváltoztatni az ellenörzőpontokat azután, hogy a tartományban már szinte alig érkeznek migránsok.

Stájerországban Murafigye (Mureck), Sicheldorf és Bad Radkersburg környékén, valamint a karintiai Karavankák-alagút (Karawankentunnel) és Loibl-hágónál (Loibltunnel) is zajlott határellenőrzés.

Két nagy stájerországi befogadóközpont is várja az érkező embereket, az osztrák-szlovén határ mentén lévő Spielfelden sátrakat állítottak már fel. Csütörtök délutánig nem érkeztek menekültek Spielfeld, Bad Radkersburg és Mureck térségbe, az ide vezényelt 150 katona is csak pénteken kezdi meg szolgálatát. Munkájukat két helikopter is segíti majd. Szerda reggeltől csütörtök reggelig 33-an nyújtott be menedékkérelmet Stájerországban, csütörtökön várhatóan ugyanennyien fognak még.

Illocskára érkeztek a magyar rendőrök is

Nagy az esély arra, hogy Horvátországból az éjszaka folyamán több menekült is érkezik a magyar településre, ezért több rendőr is érkezett a helyszínre. Illocskától csak néhány kilométerre van a zöldhatár, de a délszláv háborút követően lehet még olyan terület, amit nem aknamentesítettek.

Itt még nincs magyar kerítés, de lehet, hogy lesz.

Oldra is megérkeztek a menekültek

A bama.hu-t arról tájékoztatta a baranyai Old polgármestere, hogy 50-60 menekült érkezett hozzájuk, a terület fölött helikopter köröz.

Száz bevándorló érkezett Illocskára

Mintegy száz illegális bevándorló érkezett eddig a baranyai Illocskára csütörtökön – mondta a település független polgármestere az MTI-nek a helyszínen. Juhos József közölte: a migránsok kis csoportokban lépték át a zöldhatárt, és délután egy óra körül jelentek meg a községben. A rendőrség elfogta és előállította őket.

Szólt arról, hogy az illocskaiak már felkészültek arra, hogy az illegális bevándorlók előbb-utóbb megjelennek a településen. A község lakóitól az MTI megtudta, hogy a bevándorlók csak vizet kértek tőlük.

Hová szállítják a horvátok a menekülteket?

Tovarniki tudósítónk megkérdezte a rendőröktől, hová szállítják a menekülteket a horvátok. Az biztos, hogy buszoztatják őket, de egyesek szerint Zágrábba, de előfordulhat, hogy a szlovén, vagy a magyar határhoz.

Szijjártó Szerbiába utazik

A Reuters írja ezt, vagyis a Sky News rájuk hivatkozik. Pénteken utazhat a magyar külügyminiszter.

Horvátország elesett

Horvátország nem képes több migránst fogadni, erről pedig a Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) és az Európai Uniót  is értesítette – mondta újságíróknak Ranko Ostojic belügyminiszter csütörtökön a tovarniki határátkelőn.

A belügyminiszter kijelentette, hogy Horvátországban 24 óra alatt hatezren lépték át illegálisan a határt, ez pedig veszélyezteti az ország biztonságát.

Elfogadhatatlan, hogy míg Horvátországnak alkalmaznia kell a nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségeket, addig a környező országok, ahonnan a migránsok jönnek, ezt nem teszik – hangoztatta a miniszter.

Nem vagyunk olyan ország, amely az adott pillanatban nem képes szolidaritást vállalni, de most arra kérjük a nemzetközi szervezeteket, hogy állítsák meg a migránsáradatot azokban az országokban, amelyek ezeket a törvényeket nem tartják be – mondta.

Ranko Ostojic elvárja Görögországtól, Szerbiától és Macedóniától, hogy Horvátországhoz hasonlóan tartsák be az uniós rendeleteket. A migránsok nem eleve nyitott ajtón jöttek be az országba. Nekünk törvényben meghatározott kötelezettségeink vannak velük szemben, és a nemzetközi egyezmények alapján jártunk el – mondta.

A következő napokban mintegy ötezer menekült érkezhet Szlovéniába

“Segítségre lesz szükségünk Szlovénia és mindenki más részéről, aki megérti a háború sújtotta területekről menekülő emberek szenvedését” – tudatta a Szlovén Vöröskereszt. A tájékoztatás szerint a vöröskereszt ötezer ember ellátásához elegendő készlettel rendelkezik, de ezen felül szükségük van még élelmiszerre és pénzre. Az utóbbi hetekben számos szlovén segélyszervezet adománygyűjtésbe kezdett a menekültek számára.

Miközben Szlovéniában nagy erőkkel dolgoznak az ország felé tartó menekültek fogadását szolgáló infrastruktúra felállításán, a ljubljanai kormány arra számít, hogy Horvátország fel fogja tartóztatni a migránsok nagy részét.     Szlovénia arra számít, hogy Horvátország “betartja EU-tagállami kötelességeit”, ami azt jelenti, hogy a “menekültek többségének ott kell maradnia” – mondta Sefic Bostjan szlovén belügyi államtitkár csütörtökön.

Szlovénia a migrációs válság miatt szerdán ideiglenes határellenőrzést vezetett be a Magyarországgal közös határán. Az Ausztriával, Olaszországgal és Horvátországgal is határos Szlovénia, amely része a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek, menekültáradatra számít a magyar-szerb határ lezárása miatt.

Az úgynevezett “nyugat-balkáni útvonalat” választó migránsok többsége korábban a szerb-magyar határt átlépve utazott tovább Észak- és Nyugat-Európa felé. A szigorított magyar határvédelem miatt azonban változóban van a migránsok útvonala, Szerbia felől egyre többen Horvátországon és Szlovénián keresztül próbálnak továbbutazni.

Röszkén kivárnak a rendőrök

Horgos 2-nél százötven menekült várakozik, közülük 20-an hangoskodni kezdtek, azt követelik, hogy nyissák ki a határt. A vízágyút is a tegnapi helyére állították.

Videón a menekültek áttörése Tovarniknál

A szerb–horvát határon egész nap vonatra várakoztak a menekültek, de megunták a várakozást, és áttörték a rendőrsorfalat, megindultak Horvátország felé.

Úgy tudni, több mint 7000-en vannak most Tovarnikban.

Baranya készülj, Baranyában a menekültek

Több tucat illegális bevándorló lépte át a magyar-horvát határ baranyai szakaszát csütörtökön.

A szír, afgán és iraki migránsokat a baranyai Illocskán tartóztatták fel a rendőrök. A több mint 40 embert a község határában gyűjtötték össze, és átvizsgálásukat követően elszállítják.

A szerb állami médiatársaság magyar rendőrök megbüntetésére szólított fel

A szerb állami rádió és tévé (RTS) felszólította csütörtökön a magyar hatóságokat, hogy büntessék meg azokat a magyar rendőröket, akik a médiatársaság szerint előző nap bántalmazták az RTS forgatócsoportját a régi röszkei határátkelőnél a migránsokkal vívott összetűzés során.

Az RTS szerint egy riporternőjét, egy operatőrét és egy hangtechnikusát bántalmazták a magyar rendőrök. A társaság közleményében elismerte, a forgatócsoport tagjai nem sérültek meg komolyan, de – mint fogalmazott – a helyzet “kellemetlen” volt számukra.

A társaság reményét fejezte ki, a világ közvéleménye reagál “az igazságról szóban és képben tudósítókat ért brutális támadásra”. Az RTS bejelentette, hogy Szerbia Budapesten akkreditált nagykövetének küldendő üzenetben is hangot ad tiltakozásának, továbbá tájékoztatja az incidensről a Belgrádban akkreditált diplomáciai testületet és az Európai Műsorsugárzók Szövetségét.

Közben az M1 szerint már 500 menekült jutott át Horvátországba a szerb-horvát határon.

Összeomlott a horvát rendszer

A Jutarnji List tudósítója szerint délután összeomlott a horvát rendszer, amit előzetesen kidolgoztak a menekültek továbbszállítására. Egy körülzárt parkolóból egyesével érkező buszokra ültették volna fel a szerbiai Siddel szemközti Tovarnikhoz érkezett menekülteket, hogy aztán az ilačai vasútállomásra szállítsák őket.

Belügyminiszteri tájékoztatók szerint ma 7300 menekült érkezett a három megnyitott határátkelőhöz, Újlakon (Ilak), Batinánál és Tovarniknál léphetik át a menekültek a határt.

Szijjártó: brutális támadás érte a magyar rendőröket

A Külgazdasági és Külügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében a magyar diplomácia vezetője reagálva Martin Schulz, az Európai Parlament elnökének reggeli nyilatkozatára hangsúlyozta: Magyarország azon kevés európai uniós tagállamok közé tartozik, amelyek nevén nevezik az EU történelmének legnagyobb kihívását, és hatékony, ésszerű javaslattal rendelkezik annak kezelésére.

Magyarország ezért azt kezdeményezi, hogy közös európai erővel védjék meg Görögország külső határait, és biztosítsák a törökországi, jordániai, libanoni és iraki menekülttáborok finanszírozását – emlékeztetett. Nebojsa Stefanovic  szerb belügyminiszter szavait illetően közölte: szerdán a röszkei határátkelőhelynél brutális támadás érte a magyar rendőröket.

Agresszív bevándorlók egy csoportja hosszú időn keresztül kövekkel és betondarabokkal dobálta Szerbia területéről a magyar rendőröket. A támadás során 14 magyar rendőr sérült meg. Ha a szerb rendőrség idejében közbeavatkozott volna, elejét vehette volna ennek a brutális támadásnak, és akkor minden bizonnyal elkerülhető lett volna újságírók sajnálatos sérülése is – közölte.

A külügyi tárca vezetője arra is kitért: meglepi Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter kritikája, hiszen Magyarország az eddigi egyetlen sikeres megoldást alkalmazza az Európai Unió külső schengeni határának megvédése érdekében.

“Elvárjuk az olasz diplomácia vezetőjétől, hogy ne azokat bírálja, akik betartják a fennálló közösségi jogszabályokat, hanem inkább tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Olaszország is az uniós jognak megfelelően járjon el” – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter egyúttal azt is közölte: “kikérjük magunknak Dunya Mijatovics, az EBESZ médiaszabadság képviselőjének kritikáját”. A miniszter visszautasította az “alaptalan rágalmakat” és sajnálatát fejezte ki, hogy Dunja Mijatovics “nem a valós tények alapján tette meg nyilatkozatát”.     Magyarországon senki nem fenyegeti az újságírókat, és senki nem akadályozza munkájukat – magyarázta.

Olvasói sztorik