Közélet

Megmérgeztek egy óvodás csoportot Kínában

Két gyerek meghalt, 30-an megbetegedtek egy dél-kínai tartomány óvodájában.

Azt már tudják, hogy erős paktányméreg került a gyerekek szervezetébe, de azt nem, hogy hogyan. Az étel állítólag nem volt mérgezett. Az óvoda tavaly nyitott, úgy, hogy nem volt meg minden engedélye, ám ez állítólag nem ritka Kínában – írja a 444.hu.

Egy szűk hete abból volt botrány, hogy kiderült: Senhszi tartomány székhelyén két óvodában vírusölő szerekkel tömték a gyerekeket, hogy ne hiányozzanak a foglalkozásokról és “növeljék ellenálló képességüket”. A két óvodába összesen 1455 gyerek jár. A nyomozás során megállapították, hogy az intézmények 2008 vége és 2013 vége között tíz alkalommal vásároltak összesen 54 600 tablettát. Ezekből minden tavasszal és ősszel adtak három héten át napi egyet vagy felet a gyerekeknek a koruktól függően.

A kínai média beszámolóiból kiderült, hogy szülők tucatjai a napokban az óvodákhoz vonultak, lezárták az előttük lévő utat és hangosan követeltek magyarázatot. Sokuk gyermeke panaszkodott gyomorfájásra, szédülésre és lábfájásra. A hatóságok vizsgálócsoportot hoztak létre, a rendőrség pedig őrizetbe vette az óvodák vezetőit, illetve orvosaikat is.

Tavaly tavasszal két óvoda közti konkurenciharc okán az egyik intézet vezetője patkányméreggel befecskendezett joghurttal ölt meg a rivális oviból egy hat- és egy ötéves gyereket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik