Nagyvilág

Több száz gyerek érintett a gyógyszerbotrányban

Vírusölő szereket adtak évek óta két óvodában a kínai Senhszi tartomány székhelyén. A mellékhatások miatt a szülők tiltakozó akciót szerveztek.

A hsziani magánintézményekben 2008 óta adták az orvosságot betegségmegelőző célzattal a kicsiknek, hogy ne hiányozzanak a foglalkozásokról, “növeljék ellenálló képességüket”. A két óvodába összesen 1455 gyerek jár – írja az MTI.

A nyomozás során megállapították, hogy az intézmények 2008 vége és 2013 vége között tíz alkalommal vásároltak négy gyógyszer-nagykereskedő vállalattól összesen 54 600 tablettát. Ezekből minden tavasszal és ősszel adtak három héten át napi egyet vagy felet a gyerekeknek a koruktól függően.

Magyarázatot követelnek

A kínai média beszámolóiból kiderült, hogy szülők tucatjai a napokban az óvodákhoz vonultak, lezárták az előttük lévő utat és hangosan követeltek magyarázatot. Sokuk gyermeke panaszkodott gyomorfájásra, szédülésre és lábfájásra.

A hatóságok vizsgálócsoportot hoztak létre, a rendőrség pedig őrizetbe vette az óvodák vezetőit, illetve orvosaikat is. A helyszínen lefoglalt gyógyszereket ellenőrzik és megkezdték a gyerekek orvosi vizsgálatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik