Közélet

Ők lehetnek a világ legaljasabb bűnözői

Megnyomorítanak elrabolt embereket, hogy szánalmat keltsenek, majd kiküldik őket az utcára koldulni. Gyerekek és idősek is vannak áldozataik közt.

A Hongkong közelében található kínai nagyváros, Dongguan utcáin nagyjából háromezer koldus könyörög alamizsnáért, köztük sok olyan, akik szörnyű sérülések nyomait viselik testükön. Sokan közülük azonban nem véletlen balesetnek köszönhetik, hogy végtagjaik lebénultak, vagy hiányoznak, hanem bűnözőknek, akik a koldusok nagy részét irányítják – derítette ki egy kínai televízió oknyomozó műsora.

A televíziónak egy férfi – aki éveket töltött el a koldusbandák körében – elmondta: saját szemével látta, ahogy az egyik banda vezetője saját maga törte darabokra kisgyerekek lábát egy téglával, hogy nagyobb szimpátiát váltson ki majd az utcán a járókelőkből, és több pénzt tudjon összekoldulni. Majd, amikor a sebek már gyógyulni kezdtek volna, újra szétverte a lábaikat – írta a Nanfang.

A műsorban interjút készítettek egy nővel is, akinek unokatestvére 2000-ben eltűnt, amikor a barátnőjét ment meglátogatni. A férfi tíz évvel később bukkant fel a nő, Lu Xiaoyan házánál, szinte teljesen felismerhetetlenül: két lába és jobb keze is hiányzott. Ő is a városban működő több mint tíz koldusbanda egyikének volt az áldozata, végtagjait amputálták, majd koldulásra kényszerítették. Lu részleteket azonban a nem tudott meg tőle, mert nem sokkal felbukkanása után nagydarab férfiak jelentek meg nála, és magukkal hurcolták a férfit, aki azóta sem találtak meg.

Nem meglepő módon a bandák „jó kapcsolatot ápolnak” a város rendőrségével, akik kenőpénzért cserébe nem foglalkoznak velük, amíg nem okoznak túl nagy problémát a városban, és szép csendben végzik tevékenységüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik