Közélet

150 ezres bírság vaklármáért

telefonfülke (telefonfülke)
telefonfülke (telefonfülke)

Leáldozott a telefonbetyároknak. Jönnek a kemény bírságok, ha valaki a segélyhívóval szórakozik.

Szeptember elsejével módosult a szabálysértési törvény, van ahol szigorították, van, ahol enyhítettek a korábbi rendelkezéseket. Az egyik „legütősebb” újítás azokra sújt le, akik a segélyhívókat – a 104-et, a 106-ot, a 107-et valamint a 112-t „nem rendeltetésszerűen” használják, magyarán szórakozásból hívják a mentőket, a rendőröket, netán a tűzoltókat. A törvény nem csak a vicceskedők fejére koppint rá, bírságra számíthat az is, aki trágár szavakkal illeti a hatóságot. A döntést azzal indokolják, hogy ezek a hívások megakadályozzák a valódi segélykéréseket.

Akiket lefülelnek, mélyen a zsebükbe nyúlhatnak – hogy mennyire, a rendőrség dönti el. A bírság összege ötezer és 150 ezer forint között mozoghat, és közmunkát is kiszabhatnak: 6 órától egészen 180 óráig. Ha valakit többször is rajtakapnak, azt bizony súlyosbító körülményként értékelik.

Először csak kicsit…

Pintér Sándor belügyminiszter augusztus elején beszélt az egységes segélyhívó rendszerről, arról, hogy jelenleg négy megyében működik kísérleti üzemmódban. Ennek kapcsán jegyezte meg, hogy a 2012 decembere óta vezetett statisztikák szerint a hívások több mint 60 százaléka obszcén, rosszindulatú kapcsolatfelvétel, egyáltalán nem segélyhívás. Hozzáfűzte azt is, hogy az ilyen felhívásokra nem válaszolnak, de ha valaki „bombát kiált”, a rendőrség elvégzi a feladatát. Emlékeztetett arra, hogy a fenyegetésből könnyen bűncselekmény lehet, a telefonáló számíthat rá, hogy egyenruhások kopogtatnak az ajtaján.

A belügyminiszter elmondta: azokat, akik korábban még nem tettek ilyet, vélhetően csak ötezer forintra bírságolják, ám a visszaesők súlyosabb büntetésre számíthatnak.

Enyhébb bírság a tiniknek, szigorítás a “kivételeknek”

Más lényegi változás is történt. Míg a telefonbetyárok felköthetik a gatyájukat, a fiatalkorúakkal kapcsolatos szabályokon enyhítettek, esetükben csökkentették ugyanis a szabálysértésre vonatkozó bírság összegét. Alapesetben 50 ezer, elzárással büntethető szabálysértések esetén 100 ezer forintra büntethetik őket. Korábban ez az összeg 100, illetve 150 ezer forint volt. A helyszíni bírság is kevésbé mellbevágó: 50 helyett 25 ezer. Ráadásul az új szabályozás kiköti, ha a törvényes képviselő nincs jelen, a helyszíni bírságot elfelejthetik az egyenruhások.

A módosított szabálysértési törvény azokat is célba veszi, akik eddig büntetlenül megúszták, ha vétettek. Ők azok, akik eddig „kivételt” képeztek: a 14 év alattiak, azok, akik fogyatékkal élnek, már több, mint négyhónapos terhesek, a fekvőbetegek, az egyedülálló szülők, akik folyamatos ápolásra szoruló emberről gondoskodnak. Őket kizárták mind a közérdekű munkavégzésből, mind az elzárás lehetőségéből, így ha nem fizették be a bírságot, nem lehetett őket felelősségre vonni. Erre is megoldás született: a kiszabott összeget ezentúl adók módjára hajtják be. Persze az érintettek közérdekű munkával is „jóvátehetik” bűnüket.

És itt még nincs vége

A jogszabály egyebek mellett megteremtette a közérdekű munka kiszabása miatti kártalanítás és a pénzbírság visszafizetésének lehetőségét bizonyos esetekben, emellett mostantól szabálysértési eljárásban már megengedhető, hogy a tanú írásban tegyen vallomást, ezen felül megteremtette a hirdetményi kézbesítés lehetőségét is, hogy azokhoz is eljusson a határozat, akiknek nincs lakcímük vagy ismeretlen helyen tartózkodnak. Ráadásul – hogy a szabálysértési ügyek gyorsabban, gördülékenyebben haladjanak – a törvényszék elnöke már az általános illetékességű járásbíróságtól eltérő, más járásbíróság illetékességét is megállapíthatja.

A szabálysértési elzárás végrehajtásánál is történt lényeges változás: eszerint ha az elkövető a büntetés-végrehajtási intézetben nem jelent meg, a járási hivatal elrendeli a körözését. Az, aki tulajdon elleni szabálysértést követ el, ugyancsak számíthat arra, hogy elfogatóparancsot adnak ki ellene. Rendelkeztek arról is, hogy közveszély – például árvíz és hóakadály – idején a 7,5 tonnánál nehezebb járművek sofőrjei, ha áthágják a közlekedési szabályokat, akadályozzák a mentést, elbúcsúzhatnak a jogosítványuktól. További változás, hogy vasúti szabálysértésként ismét szankcionálhatók lesznek az egyes szabályszegések.

Az életbe lépett változásokról bővebben olvashat a rendőrség oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik