Közélet

Csepeli kettős gyilkosság – új ügyvédek, új érvek jönnek

deme-gabor(210x140)(1).jpg (deme gábor, csepeli kettős gyilkosság, )
deme-gabor(210x140)(1).jpg (deme gábor, csepeli kettős gyilkosság, )

Hidegvérű kivégzés – ezt mondta az elsőfokon eljáró bírói tanács elnöke. Úgy tudni, másodfokon is igencsak szigorú ítésszel kell szembenézniük a vádlottaknak.

Új ügyvédek védik a vádlottakat a másodfokú perben, amely csütörtökön kezdődött a Fővárosi Ítélőtáblán – tájékoztatott a csepeli önkormányzat sajtóreferense. Stiller Magdolna, K. Tamás ügyvédje betegségére hivatkozva mondta le védence jogi képviseletét. Deme Gábor védelmét – az ügyvédi visszaéléssel, sikkasztással és hamis tanúzásra való felbujtással meggyanúsított – Ruttner György helyett pedig ezúttal Galló István látja el. Az ügyvéd nem akart nyilatkozni, ám Kitzinger Adrienn közölte, úgy értesültek, a védő a korábbiakhoz képest új összefüggésben akarja bemutatni Deme szerepét a kettős gyilkosságban. Ruttner György korábban azt hozta fel védence mellett, hogy „rosszkor volt rossz helyen”, ám ezzel nem győzte meg a bíróságot.

A másodfokú per bírói tanácsának elnöke Czine Ágnes, aki a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának vezetője. Úgy tudni, ő maga szorgalmazta, hogy tanácselnökként tárgyalhassa az ügyet. A bírónőt tapasztalt, jó szakembernek és szigorú ítésznek tartják. Az utóbbi években másodfokú perekben hozott ítéleteket, amelyek gyakorta súlyosabbak voltak, mint az első fokon eljáró bíróságok határozatai.

Könyörögtek az életükért

A kegyetlen gyilkosság 2009. január 7-én történt, lövések dördültek a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. Az igazgató és egy fiatal tanár meghalt. A vád szerint mindkettejüket az iskola biztonsági őre lőtte le. Az ügy hátterében az áll, hogy az alapítvány vezetője rájött, Deme Gábor volt gazdasági igazgatóhelyettes jelentős összegekkel rövidítette meg az intézményt. Takács József vizsgálatot indított, a rendőrséghez fordult volna. Deme félt, hogy a sikkasztásra fény derül, így összefogott a pedellussal, és  úgy döntöttek, megölik az igazgatót. Arra nem számítottak, hogy áldozatuk nem egyedül érkezik. Egy fiatal tanárt kért meg, hogy kísérje el.

A találkozót estére beszélték meg, az akkor már kihalt iskolába. A lövések közvetlen közelről érték a két férfit. Mindketten azonnal meghaltak. A biztonsági őr a kezén sérült meg. A pedellus a mai napig kitart amellett, hogy csuklyás támadó rontott rájuk. Teszi ezt annak ellenére, hogy a tanár zsebében diktafon volt, amely mindent rögzített. A megrázó hangfelvételt zárt tárgyaláson játszották le. Ezen tisztán hallható, hogy a fiatal pedagógus az életéért könyörög, miközben nevén nevezi a biztonsági őrt. Deme Gábor is azt állítja, ártatlan. Azt mondta, sokkot kapott, pánikba esett, csak félelmében működött együtt a tettessel.

Senkinek sem tetszett az ítélet

Az ügyész tényleges életfogytiglant indítványozott, míg a védők a vádlottak felmentését kérték tavaly nyáron. Az érvek záporoztak mindkét oldalról, végül a vádlottak első fokon alulmaradtak: a Fővárosi Törvényszék életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta őket. A bíróság szerint a pedellus tettesként, Deme pedig bűnsegédként követte el a gyilkosságot, több emberen, előre kitervelten, ráadásul aljas indokból. A biztonsági őrnek továbbá felelnie kellett lőfegyverrel való visszaélés, míg a volt gazdasági igazgatóhelyettesnek a 6 és fél millió forintos sikkasztás miatt. Előbbi vádlott mindezek fényében legkorábban 40, míg cinkosa 32 év múlva szabadulhat leghamarabb – vagyis csak szabadulhatott volna, ha mindenki rábólint a korábbi ítéletre.

A döntéssel ugyanis senki sem volt elégedett, a vád súlyosításért, a pedellus esetében tényleges életfogytiglanért, a vádlottak és védőik viszont felmentésért fellebbeztek. És itt tartunk most.

A első fokon eljáró bírói tanács elnöke egyébként indoklásában azt mondta, “két ember hidegvérű kivégzése hallatszik a felvételeken”. Németh Nándor a magyar kriminalisztika történetében egyedülálló bizonyítéknak nevezte a diktafonnal rögzített anyagot, és ahogy ő fogalmazott, ezzel “lehet vitatkozni, de meglehetősen nehéz”.  Hogy Czine Ágnes hasonlóan vélekedik-e, hamarosan kiderül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik