Közélet

Robbanás a metróban – gyakorlatoztak a terrorelhárítók

TEK (tek, )
TEK (tek, )

Terrortámadást szimulált a TEK a 2-es metróban.

Egy robbantásos terrortámadás komplex szituációs gyakorlatát hajtották végre a magyar rendvédelmi szervek hétfőre virradó éjszaka Budapesten, a 2-es metró Batthyány téri állomásán.

Robbanás a metróban

Az éjfélkor kezdődött katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat arra a szituációra épült, hogy egy férfi egy csomagot hagyott hátra a metró peronjánál, majd amikor feljött az alagútból a mozgólépcsőn, dulakodni kezdett a BKV ellenőreivel. A dulakodást követően fegyvert rántott, majd az aluljáróban egy nőt megsebesített, a metró területén egy helyiségbe bezárkózott és robbantással fenyegetőzött. Az elsőként kiérkezett két rendőrjárőr többször felszólította a férfit, hogy adja meg magát, de a férfi több lövést is leadott a rendőrökre.

Fotó: MTI

A rendőrök erősítést kértek, lezárták a környéket, és biztosították a kijáratokat, majd megérkeztek a mentők, akik ellátták a sérültet. A fegyveres támadó elfogása érdekében a központi ügyelet riasztotta a Terrorelhárítási Központot (TEK). A terrorelhárítók kutyákkal és golyóálló védőpajzsokkal is felszerelve érkeztek, és megadásra szólították fel a férfit. A fegyverest, aki géppisztolyából több lövést is leadott a terrorelhárítókra, végül kutyákkal ártalmatlanították, majd megbilincselve elvezették.

Abban a pillanatban, amikor a férfit elfogták, a metróalagútban egy hatalmas robbanás történt. A katasztrófavédelem doktorszolgálata a sérültek testrészére írt kódszámokkal osztályozva irányította a mentést. Miután minden sérültet kimentettek, a rendőrség megkezdte a bűnügyi helyszínelést.

Jól vizsgáztak

A szituációs gyakorlat szerint a terrortámadásban 20 ember halt meg, 50 pedig különböző mértékben megsérült, míg a metró területén tartózkodó további közel félszáz ember nem szenvedett sérülést.

A katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 14 tűzoltó gépjárművel és 60 tűzoltóval, a Budapesti Rendőr-főkapitányság 6 fővel, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálata 2 gépjárművel és 6 fővel, az Országos Mentőszolgálat 6 mentőjárművel és közel 20 fővel vett részt, rajtuk kívül a TEK műveleti egységének mintegy kéttucatnyi kommandósa, a BKV és a társszervek szakemberei, valamint a sérülteket eljátszó mintegy 50 önkéntes működött közre az életszerű helyzet megteremtésében.

A rendvédelmi szervek vezetői egyaránt sikeresnek értékelték az összehangolt gyakorlatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik