Közélet

Tarolnak az aukciós csalók

A rendőrség – sok felkiáltójellel – mindenkit óva int attól, hogy előre átutaljuk a pénzt

Ezek a csalók az aukciós oldalakat használják ki, regisztrálnak, majd olyan árukat próbálnak elsózni, amelyek valójában nem is léteznek. Az „eladók” igen alaposak, gyakran több felhasználói fiókot is csinálnak, ezeken keresztül pedig fantomvásárlásokat ütnek nyélbe, így erősítik a bizalmat későbbi áldozataikban.

Az aukciós csalás legegyszerűbb esete az, ha az eladó egyszerűen nem küldi el az elnyert – és persze kifizetett – terméket, vagy éppen küldi, de a termék köszönőviszonyban nincs azzal, amire a vásárló vágyott. Gyakoriak a hamis áruk, ezek között főképp ékszereket, koncertjegyeket, műszaki cikkeket találunk. Persze az is előfordul, hogy fiktív tárgyról van szó, és – ahogy a rendőrség fogalmaz- az sem sokkal jobb érzés, ha az ember semmit nem kap a pénzéért. Előfordul olyan is, hogy a csomag ugyan megérkezik, de semmi sincs benne.

A rendőrség hangsúlyozza: óvakodni kell az olyan eladóktól, akiknek kevés értékelésük van más felhasználóktól vagy meglepően alacsony áron árulják portékáikat, esetleg nem a valódi lakcímükkel vagy telefonszámukkal regisztráltak. Ha van rá mód, javasolt személyesen átvenni a vásárolt árut, ha pedig erre nincs lehetőség, célszerű utánvétellel fizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik