Közélet

Vádemelési javaslat két egri autókereskedés vezetői ellen

Adócsalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítják őket: kétszázmilllióval rövidítették meg az államot.

A két egri autókereskedés két év alatt összesen 106 millió forintnyi áfát és 73 millió forint társasági adót csalt el, miközben 1497 autót értékesített. A nyomozás adatai szerint az adócsalók két módszerrel dolgoztak: egyrészt az általuk felvásárolt autók beszerzési számláin csak az eladást követően tüntették fel a valóságosnál magasabb összegű vételárat, másrészt egy fiktív közvetítőn keresztül vásárolták meg az eladásra szánt járműveket. Közben azt a látszatot keltették, hogy a közvetítők árazták fel az eladásra szánt használt autókat.

A hatóság tájékoztatása szerint a cégvezetők arra törekedtek, hogy a beszerzési és az eladási ár között csupán 50-100 ezer forint különbség legyen, ezáltal az eladáskor jelentkező áfakülönbözetet lényegesen csökkentették.

A hamis adásvételi szerződések és bizonylatok elkészítésénél a kereskedők “közvetítőként” saját alkalmazottaikat használták fel, akik az ő utasításukra – és persze a munkaviszonyuk megtartása érdekében – másokat is beszerveztek. Volt olyan alkalmazott, aki a saját fiát és annak barátait is bevonta az üzletbe.

A NAV nyomozói 29 tanút hallgattak ki és több ezret írásban nyilatkoztattak. A pénzügyi nyomozók a három gyanúsított kihallgatását követően az ügyet vádemelési javaslattal küldték meg a Heves Megyei Főügyészségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik