Üzleti tippek

A csaló cégek gyakran költöznek

Gyanús, ha egy cég gyakran költözik: nem kizárt, hogy így akar eltűnni hitelezői vagy az adóhatóság szeme elől.

Több ezer gazdasági társaságot jegyeztek be valamilyen kockázatosnak ítélt székhelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint. A PartnerControll.hu adataiból pedig az derül ki, hogy közel 1500 cég váltott egy éven belül legalább kétszer székhelyet, ami már valószínűsítheti, hogy ezek a cégek a hitelezőik vagy az adóhatóság elől menekülnek.

Az adóhatóság szorgalmasan ellenőrzi azokat a cégeket, amelyek székhelyüket az ország különböző területéről Budapestre, illetve Pest megyébe helyezték vagy helyezik át, illetve a régió székhelyszolgáltatóinál jelentkeztek be. Vizsgálatok alapján a közép-magyarországi régió az összes közül a legveszélyesebb, mert itt a nemrégiben alakult vállalkozások egyhatodánál nincsenek rendben a címadatok. Az adóhivatal címlistájának első két tételéhez például 710 társaság van bejegyezve egy címre.

A PartnerControll.hu adatai ezzel egybevágnak, a céginformáció-szolgáltató ugyanis azt vizsgálta, hogy idén hány cégnek változott meg a székhelye oly módon, hogy másik megyébe költözött, és ezáltal a cégjegyzékszáma és adószáma is megváltozott. Majdnem 10 000 cég cserélte le székhelyét az elmúlt évben megyén kívülre, ebből 4001 a fővárosba, további 2223 pedig Pest megyébe költözött, áll a céginformáció-szolgáltató statisztikájában.

A cégek nagy része a fővárosba költözött

A Főváros és Pest megye után Fejér megyéből költözött el a legtöbb cég, de Borsod-Abaúj- Zemplén és Bács-Kiskun megyében is jelentős volt a cégek „mozgása”. Vas megyét hagyta el a legkevesebb vállalkozás, de Békés, Nógrád és Tolna megyében is alacsony maradt a migráció. Mivel a fővárosba költözött a cégek nagy része, a legtöbb vidéki megyébe kevesebb cég költözött, mint amennyi áthelyezte a székhelyét onnan. Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyék voltak Pest megyén és a fővároson kívül azok a területek, ahová több cég költözött, mint amennyi elhagyta a megyét.

Legyünk óvatosak szerződéskötés előtt

A gond nem azokkal a vállalkozásokkal van, amelyek tevékenységük folytatása miatt nagyritkán székhelyet váltanak, hanem azokkal, amelyek sokszor fiktív módon működnek, és azért jelentkeznek át, hogy ne legyenek elérhetők az adóhatóság és a hitelezőik számára.

Mivel a székhelyváltó cégek adózói életútját az adott megyei adóigazgatóságok ismerik a legjobban, a NAV úgy határozott, hogy továbbra is a korábbi székhely szerint illetékes igazgatóságok folytathatják le a vizsgálatokat. A menekülni kívánó cégek így valójában egy helyben topognak, és a NAV elől már kevésbé menekülhetnek.

Azok a cégek azonban keveset tehetnek, amelyeknél tartozást hagyott hátra az elköltözött vállalkozás. Ők leginkább a megelőzésben bízhatnak, valamint abban, hogy ha szerződéskötés előtt alaposan ellenőrzik üzleti partnereiket, sok fejfájástól kímélhetik meg magukat.

Mikor kezdjünk gyanakodni és mit tegyünk

2010-ben eddig 1430 olyan cég volt, ami egynél többször váltott székhelyet. Ez már gyanúra adhat okot, mivel egy stabilan működő cégnek nem éri meg évente többször költöznie, már csak az ezzel járó adminisztrációs kötelezettségek miatt sem, valamint a költözés okozta időveszteség és nehézségek miatt sem.

Ezért, ha egy többször költöző céget szolgálunk ki utólagos fizetéssel, mindenképpen érdemes alaposan megvizsgálni az adott vállalkozást. Hasonló a helyzet a fiktív székhelyszolgáltató címén működő cégekkel is. Érdemes a cég címére mindenképpen rákeresni, hogy hány másik vállalkozást dob ki adott címen a rendszer, és ha ez nem egy monumentális irodaház, hanem például egy kis lakás vagy család ház, máris gyanakodhatunk.

Keleti József, a Bisnode csoport országigazgatója az első 5 legfontosabb ellenőrizendő adat között tartja számon a társaság székhelyét és a költözések számát, mivel ez már sokat elárul a partner megbízhatóságáról. Nem mindegy, hogy a költözéseket nagyfokú fejlődés indokolta-e, vagy pont az ellenkezője. Remélhetőleg a NAV intézkedései és szigorítása is hatással lesz erre, és kevesebb cég tud eltűnni hitelezői elől, illetve kevesebb cég alakul fiktív címeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik