Üzleti tippek

Bekeményíthet az adóhatóság jövőre

A minimálbér és a járulékalap emelése a szürkegazdaság és az elbocsátások felé sodorhatja a vállalkozásokat. Az adóhatóság pedig bekeményíthet.

Aggódnak a könyvelők a növekvő adóteher hatásai miatt. A tervezett minimálbér-emelés és a vállalkozói járulékalap másfélszeresre emelése a könyvelők szerint a szürkegazdaság és az elbocsátások felé sodorhatja a vállalkozásokat – derül ki a könyvelőiroda-Vezetők Klubja és a PENTA UNIÓ Zrt. több mint ezer könyvelőt felölelő felméréséből. Az új, 27 százalékos áfakulcs miatt viszont “csak” a könyvelők fele szerint erősödhet a feketegazdaság.

A 2011. október-novemberben lezajlott felmérésben 1043 regisztrált mérlegképes könyvelő válaszolt a feltett kérdésekre. A tervezett minimálbér-emelés és a járulékalap másfélszeresre emelésének eredményeként a válaszadók többsége (60 százalék) szerint várhatóan jogkövetőek lesznek a cégek, de ezt valószínűleg csak úgy tudják majd elérni, hogy elbocsátanak, a juttatásokat felszámolják vagy csökkentik a munkaidőt. A könyvelők harmada (33 százalék) szerint viszont a változások a szürke vagy feketegazdaság felé tolhatják a vállalkozásokat, és csak 7 százalékuk szerint várható „jogkövető” béremelés.

A 27 százalékra emelt áfával kapcsolatban már megoszlanak a vélemények. A válaszadók egyik fele (55 százalék) szerint nem fogja jelentősen befolyásolni a számlázási gyakorlatot az emelés, a másik fele (45 százalék) szerint csökkenni fog a legális számlaforgalom.

Az adójog kriminalizálódása várható

„Közgazdasági tény, hogy a terhek növekedése következtében csökken az önkéntes jogkövetés szintje. A NAV várhatóan az ellenőrzések és a szankciók szigorításával igyekszik majd ezt kompenzálni, ami minden bizonnyal az adójog kriminalizálását fogja eredményezni. Az adóhatóság számára a jogszabályi környezet kedvezően alakul. Szervezeti változásokkal, belső fejlesztésekkel (pl. kockázati besorolások, adatbázisok készítése, szakmai továbbképzések), és a nemzetközi kapcsolatok szélesítésével napról napra hatékonyabbá válik a NAV. A jövőben egyre kevesebben fogják megúszni az adócsalást” – vázolta a helyzetet Dr. Herich György, a PENTA UNIÓ Zrt. vezető adószakértője, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke.

Nem mindegy, ki könyveli a céget, sok múlik a könyvelőn

„Ebben a környezetben a könyvelő szerepe kiemelt, hiszen a legtöbb vállalkozásnál ő van egyedül tisztában az adókötelezettségekkel. Ráadásul sokszor még a vállalkozás gazdálkodását is jobban átlátja a tulajdonosnál. Adóoptimalizációs ötleteivel, javaslataival felesleges kiadásoktól és adóbírságoktól mentheti meg ügyfelét. Mindez felértékeli a könyvelő jogszabályváltozásokkal kapcsolatos, adóegyetemeken történő továbbképzését vagy szakmai klubokban történő önképzését.

Fontos az is, hogy bonyolultabb ügyekben előzetesen adótanácsadókkal, okleveles adószakértőkkel konzultáljon, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium regisztere alapján csak a könyvelők 1 százalékának van adótanácsadási jogosultsága.” – mondta Dr. Sallai Csilla, a Könyvelőiroda-vezetők Klubjának vezetője.

A vállalkozás pénzügyi helyzetét sok esetben a könyvelője ismeri a legjobban. Ez lehetőséget nyújt számára, hogy adóspórolási ötleteivel részben kompenzálja a jövő évi adóteher-növekedést, és megóvja a vállalkozást az adóhatóság büntetéseitől. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a gyakorta változó adójogszabályokat naprakészen ismerje, és hogy adószakemberrel ellenőriztesse a javaslatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik