Tech

Túl nagyra nőtt az Apple

Az amerikai tőzsdepiacot is beárnyékolja az Apple ereje, mint szellemesen írják, már nem lehet az almát az almával (apple-to-apple) összehasonlítani. A megoldás: kirakhatják a céget a tőzsdei indexkosárból.

Történelmi rekordon forogtak az Apple részvényei kedden, átlépve az elképesztő 500 dolláros részvényenkénti árat (509,46 dollár). Ezzel a vállalat piaci értéke meghaladja a 475 milliárd dollárt. Ami egyszerű összehasonlításként nagyobb, mint Magyarország éves GDP-jének vagyis az egész gazdaság teljesítményének a duplája.

Már voltak pletykák korábban is, hogy megcsinálják az S&P 500 részvényindex Apple nélküli verzióját. Azonban a két és fél éve először felmerült ötletre azóta sem született konkrét megoldás – írja a Wall Street Journal.

A piaci elemzők mindenesetre már most is úgy készítik anyagaikat, hogy kiveszik belőle az “apple-hatást”. Hogy miért? Ha nem tennék, akkor az említett index negydéves összehasonlításban 6,6 százalékos növekedést mutatna, míg nélküle az egész gazdaságot talán jobban szemléltetve csak 2,8 százalékost.

Bár az Apple most nyerésben van, ha ez esetleg megfordulnak, az éppen olyan torz képet adna a gazdaságról összességében. És valóban, miközben a legtöbb cég csak szenved, a cupertinói óriás egyre csak hajszolja a rekordokat. iPad- és iPhone-termékei minden gazdasági racionalitással szemben 13,1 milliárdos profithoz juttatták az Apple-t az elmúlt negyedévében. Ez a teljes S&P cégindex 6 százalékát jelenti bevételi szinten.

Jobs elvesztése egyelőre nem látszik az árfolyamon. (AFP)

Amennyiben ráadásul saját szektorában vizsgáljuk a céget, még aránytalanabb a helyzet. A Goldman Sachs elemzője szerint a szektor 21 százalékos növekedéséből kivéve az Apple-t mindössze 5 százalék marad.

Egy másik kosárban a Nasdaq-100-asban, amely a legnagyobb a tőzsdén lévő cégeket listázza, az Apple súlya 16,6 százalékos, amely több mint a Google és az Amazon.com súlya egyben.

Egyébként az Apple nem az első cég lenne, amelyet kiközösítenek ereje miatt. 1985-ben az International Business Machines ismerősebb nevén az IBM mérete növekedett akkorára, 95,6 milliárdosra, hogy megcsinálták az ex-IBM pakettet. 1980-óta öt vállalat volt hasonló helyzetben mint most az Apple, amelyek bátran nevezhetők korszakos cégeknek. Az említett IBM-en kívül, a General Electric, az AT&T, Microsoft és az Exxon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik