Tech

Kínában sorra kobozzák el az iPadeket

Az Apple alulmaradt egy márkanévbejegyzés körüli jogi vitában, ezért betiltatták táblagépének árusítását.

A legújabb jelentések szerint nem egy országos akcióról, csupán egy elszigetelt incidensről van szó, azonban az már biztosnak tűnik, hogy az észak-kínai Hopej tartomány székhelyén, Sicsiacsuangban 45 iPadet foglaltak le a hatóságok.

Beszámolók szerint a viszonteladók a hír hallatán igyekeztek eltüntetni a polcokról a táblagépeket, hogy azokat egyrészt ne foglalja le a hatóság, másrészt – a megélénkülő keresletet kielégítve – pult alatt értékesíthessék.


Sicsiacsuang városa

A hongkongi székhelyű Proview International Holdings már 2000 és 2004 között több környékbeli országban, de még Mexikóban is bejegyeztette az iPad márkanevet, aminek használatát a cég tajvani leányvállalata 2006-ban – közel 55 ezer dollárért – végül eladta az Apple-nek.

A problémát az okozta, hogy ezzel párhuzamosan a sencseni leányvállalat viszont fenntartotta jogát a névhasználatra a szárazföldi Kína területén, s emiatt az Apple és Proview Shenzhen között már a kezdetektől jogi vita folyt. A bíróság az Apple által indított perben még tavaly decemberben kimondta, a névhasználat joga a kínai céget illeti meg. A csődközeli állapotba került, egykor lapos kijelzőket gyártó kínai vállalat 10 milliárd jüan, vagyis közel 352 milliárd forint kártérítésben reménykedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik