Tech

Az Apple kétszer többet ér Magyarországnál

A vállalat értéke január 19-én rövid időre meghaladta a 400 milliárd dollárt a tőzsdén - ennyiből a 2011-es magyar GDP becsült értéke kényelmesen kijönne kétszer.

Az igazság kedvéért azt is el kell mondani, hogy például Horvátországnak, Szlovákiának és Romániának együtt sem nagyobb a bruttó hazai terméke, mint amennyit a behemóttá nőtt alma ér. Sőt, még a sokat irigyelt osztrákok sem képesek az Apple értékénél nagyobb GDP-re.

Földi halandók számára elképzelhetetlen mennyiségű összegekről van szó, úgyhogy az egyszerűség kedvéért inkább azt nézzük meg, hogy ennyi pénzből mit lehetne venni.

Nos, kezdhetnénk például azzal, hogy elrepülünk a Holdra… kétszer. Az Apollo-program – minden kutatással, fejlesztéssel, tudóssal és üzemanyaggal – kétszer is kijönne, ráadásul még maradna is pénzünk mondjuk fagyira.

Ha inkább a földi javak érdekelnek, ennyiből lazán kifizethetnénk a világ olajfogyasztását a következő másfél hónapra, esetleg felvásárolhatjuk az összes kitermelt ezüstöt a következő másfél évtizedben.

Amennyiben inkább szórakozni lenne kedvünk, úgy bátran felvásárolhatjuk a Star Wars, a Star Trek, a Harry Potter és a Twilight franchise-okat – úgy hétszer-nyolcszor.

De ha ennyi pénz mentálhigiéniás problémákat okozna és úgy döntenénk, hogy a törvény ránk már nem vonatkozik, érdemes lehet tudni, hogy az egész világ drogkereskedelmének becsült értékét zsebből kifizethetnénk.

Az Apple részvényeinek ára soha nem látott magasságokba szökött, és bár a nap végén ismét 400 milliárd alatt zárt, igazából nála csak az Exxon Mobil ér többet a maga 420 milliárd dollárjával – legközelebbi riválisa, a PetroChina 270 milliárd dollárral, míg a Microsoftnak meg kell elégednie a “csupán” 235 milliárd dolláros értékeléssel.

Mérete ellenére a vállalat továbbra is fejlődik, és az elemzők szerint a jövő héten a cég 45%-os eladási növekedésről fog beszámolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik