Gazdaság

Nehéz pert nyerni a NAV-val szemben

bíróság (bíróság, )
bíróság (bíróság, )

Az adóhatóság egyre biztosabban szűri ki, kit ellenőrizzen, s kevesen nyernek pert a NAV-val szemben egy-egy vagyonosodási vizsgálat után.

A vagyonosodási vizsgálatoknál 2011-ben átlagban 10 millió forint feletti adókülönbözetet állapított meg az adóhatóság, s egyre kevesebben vannak azok, akik a bíróságon támadnák meg a határozatokat – írja a Napi.hu. Inkább fizetnek, hogy szabaduljanak. 2011-ben még az ellenőrzöttek 37 százaléka perelt, tavaly már csak 13 százalékuk. De ők sem számíthattak sok sikerre, mert 60, illetve 65 százalékban a bíróság a NAV-nak adott igazat.

Fotó: Kummer János

Azt még nem tudni, hoz-e változást, hogy a Kúria felülvizsgálja a vagyonosodási vizsgálatok becslési eljárásánál alkalmazott szabályokat, de nem valószínű, hogy bírósági perekben változást hozna a döntés.

Ha kíváncsi, milyen csapdákba futhat bele a vagyonvizsgálatoknál, kattintson.

És ha már NAV: jó ha tudjuk, a magánszemélyek számára május 20. a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének törvényi határideje. De mivel ez a dátum idén pünkösdhétfőre esik, az adóbevallásokat legkésőbb 2013. május 21-ig kell eljuttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

Az adóhatóság ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a sorban állás elkerülése érdekében nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bevallás kitöltését és benyújtását. A tapasztalatok szerint ugyanis a határidő közeledtével növekszik az ügyfélszolgálatok forgalma és a telefonos tájékoztatást kérők száma is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik