Gazdaság

Izzasztóbb vagyonvizsgálatok jönnek

Az adórevizorok dolga könnyebb, a védekezés nehezebb az új szabályok szerint.

Az RSM DTM tanácsadó cég arra figyelmeztet, hogy júliustól a NAV az eddiginél jóval egyszerűbben, gyorsabban juthat az adózók banki adataihoz, azok úgy lesznek elérhetők az adóhatóságnak, mint például az ingatlan- vagy a gépjármű-nyilvántartás adatai.”

“Az ilyen ellenőrzések eddig sokkal inkább az ismeretlen eredetű vagyonok feltérképezéséről szóltak, mostantól viszont már gyakrabban kell konkrét tranzakciókról számot adniuk a vizsgálati alanyoknak” – idézi a közlemény Fekete Zoltán Tituszt, a cég adómenedzserét.

Az úgynevezett kötött bizonyítási rendszer okozhat még fejfájást a vizsgált adózóknak. Ez azt jelenti, hogy a 2006. szeptember 15. után szerzett jövedelem forrásának igazolására csak közhiteles nyilvántartás, jogerős bírósági vagy hatósági határozat, illetve egyéb közokirat, bankszámlakivonat szolgálhat. Az említett időpont előtti vagyonokról elég volt egy tanúvallomás, nyilatkozat, magánokirat is.

A tanácsadó cég szerint egyre többen ismerik fel a kockázatot, és készülnek fel egy esetleges vizsgálatra, és hajtanak végre önellenőrzést a korábbi évekre vonatkozóan, akár csupán azért, mert bizonytalannak érzik a korábbi bevallásaikat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemrég jelentette be, hogy az idén a személyi jövedelemadó ellenőrzések között hangsúlyos szerepet kapnak a vagyonosodási vizsgálatok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik