Gazdaság

Jól járna az állam az áfa csökkentésével

számológép (számolás)
számológép (számolás)

Magyarországon éves szinten egymilliárd eurónyi bevételkiesést okoz az áfacsalás – írja a Magyar Hírlap.

Nem borulna fel a költségvetés egyensúlya, még profitálna is a büdzsé abból, ha a kormány csökkentené az alapvető élelmiszerek áfakulcsát – vallja a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű csoport. Jelenleg ugyanis megbénítja az iparágat az áfacsalás.

„Az élelmiszerpiacon harminc-negyven százalékra rúg a feketegazdaság részaránya”. Évente minimum ötszázmillió, de inkább egymilliárd eurós bevételkiesést okoz az áfacsalás az élelmiszeriparban. Az áfacsökkentés nemcsak ezt szüntetné meg, hanem a magyarországi munkahelyek megőrzését is segítené. Félő, hogy az áfakulcs csökkentése nélkül rövid időn belül külföldre költöznek a még hazánkban működő élelmiszer-ipari üzemek – mondta Torba Tamás szóvivő. Szerinte kifejezetten konzervatív számításuk szerint a kisebb adóval emelkednének a költségvetés bevételei.

A csoport a tanulmányt azért küldi el az IMF-nek, hogy nagyobb mozgástere legyen a kormánynak a tárgyalásokon. „A tanulmány nem titkolt küldetése, hogy ha az egyeztetéseken a kabinet felvetné az áfacsökkentés ötletét, akkor az ne ütközzön az IMF ellenállásába” – mondta Torba Tamás.

A csoport szerint az ötszázalékos adót nem tudná kezelni a büdzsé, de a tízszázalékos vagy az alatti áfakulcsot igen. 7-8 százalékos adóteher jelentősen fehérítené az élelmiszerpiacot, és a  büdzsé sem érezné meg az intézkedést. A szóvivő szerint mielőbb csökkenteni kell az áfát, mert a határon túl működő versenytársak olyan akciós árakat tudnak szabni, amelyekkel alig képesek versenyezni a hazai vállalkozások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik