Gazdaság

Bebiztosítanák, hogy olcsóbb legyen a tej, a kenyér, a hús

tej-kenyér (élelmiszer, )
tej-kenyér (élelmiszer, )

Egy tanulmánnyal győznék meg az IMF-et arról, hogy az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése nem apasztaná, hanem növelné a költségvetési bevételeket.

A Fórum Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű csoport szóvivője, Torba Tamás azt mondta a Világgazdaságnak: lesz egy megbeszélésük a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi delegációjával. Ezen bemutatnák azt a hamarosan elkészülő hatástanulmányt, amely meggyőzheti az IMF-et arról, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése nem okozna gondot a költségvetésben. A tanulmány, melyet az Ernst & Young készít, számokkal bizonyítaná, hogy amennyiben 7-8 százalékra csökkenne az alapvető élelmiszerek áfája Magyarországon, az végső soron nem csökkentené, hanem növelné a költségvetési bevételeket. A számításokat szeptember közepén hozzák nyilvánosságra.

Torba hozzátette: a megbeszélésen az lesz a kérésük, hogy ha a későbbiekben az IMF-tárgyalásokon felvetné a magyar fél az élelmiszerek áfájának csökkentését, akkor a Valutaalap azt jóváhagyólag támogassa.
Néhány hete a legfontosabb tejtermékek általános forgalmi adójának az 5 százalékos sávba sorolását javasolta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöksége is. A terméktanács ugyan tagja a fórumnak, de a javaslatot a készülő tanulmánytól függetlenül tette meg.


Fotó: Kummer János

Az áfacsökkentés kérdésével a kormány is foglalkozott múlt szerdai ülésén. Arról volt szó, hogy a tej, a félkemény sajt, a tehéntúró, valamint a sertéscomb, a lapocka vagy az oldalas és a dagadó, továbbá az étkezési tojás, valamint számos kacsa-, liba-, csirke- és pulykahús-féleség sorolódna az 5 százalékos, kedvezményes áfakörbe 2013-tól. Ám az előzetes bejelentéssel szemben döntést végül nem hoztak ebben a kérdésben. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ülést követő sajtótájékoztatón ezt azzal is indokolta, hogy a kabinet további hatástanulmányok készítését kéri.

A fórum tagjai azt várják a kormánytól, hogy akár már január elsejétől csökkentse az áfát az alapvető élelmiszereknél. Az élelmiszerágazat áfacsökkentést pártoló szereplői azt mondják: a 7-8 százalék körüli áfa elfogadható teher lenne az élelmiszeriparnak, fehérítené a gazdaságot (mert a feketegazdaság ellen hatna), és a költségvetés számára sem járna középtávon bevételcsökkenéssel.

Torba elmondta a lapnak: az áfafizetés nélküli kereskedelem ma rendkívül elterjedt Magyarországon. S az áfacsalással szemben a hatóságok tehetetlenek. Bár időnként nagy nyilvánosságot kap egy-egy feketéző csoporttal szembeni hatósági fellépés, mára az élelmiszerekkel kapcsolatos áfacsalás olyan nagyságrendű kárt okoz, mint a kilencvenes években az olajszőkítés – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik