Élet-Stílus

Miről árulkodnak az élelmiszercímkék?

élelmiszercimke (vásárlás, )
élelmiszercimke (vásárlás, )

Kisokos a tápértékek értelmezéséhez.

Az elmúlt években több kampány is felhívta a figyelmet arra, hogy a tudatos vásárláshoz a termékek címkéjének elolvasása, tanulmányozása nélkülözhetetlen. Ezzel szemben a tanulmányok épp azt mutatják, hogy vásárlás során erre igencsak keveset figyelünk.

A mai információáradatban egyáltalán nem egyszerű eldönteni, milyen elveket kövessünk az egészséges táplálkozás felé vezető úton. Bár alapvetően mindenkire egységesen igaz és megfelelő táplálkozási szabályokat nehéz mondani, hiszen minden ember szervezete, így igényei is mások, így étkezésünkben is saját, egyénre szabott irányvonalakat érdemes követnünk.

Figyeljünk önmagunkra

Ebben viszont mi vagyunk önmagunk legnagyobb segítői, hiszen ha figyeljük testünk jelzéseit egy-egy étel elfogyasztása után, akkor gyorsan megtudhatjuk mi az, ami jó, és mi az, ami rossz nekünk. A savtermelődés, a felpuffadás, a hasmenés, hasfájás, teltségérzet, rossz közérzet, szájszárazság, fejfájás, de sorolhatnánk még, akár lehetnek mind annak a jelei, hogy az elfogyasztott étel megemésztése, feldolgozása megterhelő a szervezet számára.

lyenkor tompábbnak, fáradtnak érezhetjük magunkat. Viszont, ha megfelelő ételt választottunk, energikusak, frissek leszünk tőle.

Mit árul el az élelmiszerek csomagolása?

A másik dolog, amit megtehetünk önmagunkért, ha vásárlás során elolvassuk az élelmiszerek címkéjét. Rengeteg hasznos információt tudhatunk így meg a termékekről, minden különösebb fáradság nélkül. Valójában csak egyszer kell elolvasnunk a csomagoláson található információkat, a következő vásárlás alkalmával már ugyanis tudni fogjuk, mit vegyünk meg.

Ha kíváncsi, mit árulnak el a címkék az ételekről, kattintson ide.

Forrás:

Miről árulkodnak az élelmiszercímkék? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik